ISTRAGA TRAJE

MUP BPK: Vjerujemo da će pokušaj ubistva Raščića biti brzo rasvijetljen

Tokom istrage ostvarena je saradnja sa entitetskim i državnim policijskim agencijama

Sa današnje press konferencije. A. Bajramović

Alen Bajramovic

18.1.2023

Pokušaj ubistva Almira Raščića prije pet dana i uznemirenost građana koji očekuju da počinitelj bude pronađen i procesuiran bili su povod za konferenciju za novinare u Ministarstvu unutrašnjih poslova BPK Goražde. Ipak, tokom obraćanja novinarima, policijski komesar Damir Bogunić i ministar unutrašnjih poslova Nusret Hubjer nisu mogli otkrivati detalje istrage.

Niz aktivnosti

- MUP u potpunosti razumije građane koji imaju subjektivni osjećaj da je narušena sigurnosna situacija zbog pokušaja ubistva našeg sugrađanina 13. januara 2023. godine. Poduzeli smo niz aktivnosti s ciljem pronalaska počinioca ili počinilaca i rasvjetljavanja samog krivičnog djela. Uprava policije angažovala je sve raspoložive kapacitete. Vjerujemo da će i ovo, kao i ostala krivična djela, biti brzo rasvijetljeno – kazao je Mirsad Kamenica, šef Odsjeka za zaštitu tajnih podataka i analitiku MUP-a BPK Goražde.

Tokom istrage ostvarena je saradnja sa entitetskim i državnim policijskim agencijama, a u interesu istrage koju vodi Tužilaštvo BPK u ovom trenutku se ne može govoriti o podacima s kojima raspolažu istražitelji.

Uključene sve policijske agencije

- U skladu sa obaveznim uputstvom glavnog Federalnog tužioca nakon donošenja naredbe o istrazi tužilac, u skladu sa zakonom, o svemu obavještava javnost, tako da mi u ovom momentu o predmetu ne smijemo pričati. Možemo reći da je Kantonalno tužilaštvo uključilo sve policijske agencije kako bi počinilac ovog krivičnog djela bio pronađen, a svi policijski službenici MUP-a BPK su na raspolaganju – istakao je policijski komesar BPK Damir Bogunić.

Ovaj događaj ukazao je na probleme i nedostatke, pa su najavljena daljnja ulaganja u kapacitete MUP-a, ali i instaliranje video nadzora na svim ključnim lokacijama u Goraždu.

- Itekako je potrebna analiza postojećeg i uspostavljanje novog video nadzora koji će pokriti kompletan kanton. Pokrenuli smo i sve aktivnosti za zapošljavanje novih policijskih službenika, koje će biti provedene na transparentan i pošten način – kazao je ministar Nusret Hubjer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.