REAKCIJE

Iz ambasade za "Avaz": SAD ne odlučuju o izboru bilo kojeg dužnosnika

Na pitanje našeg lista u vezi s izborom direktora OSA-e, dobili smo precizan odgovor Američke ambasade

Marfi: Ne odlučuje SAD ko formira vlast. Avaz

Miralem  Aščić

18.1.2023

S obzirom na to da je, nakon predloženih novih ministara i zamjenika u Vijeću ministara, najaktuelnija politička tema u Bosni i Hercegovini izbor generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), u vezi s tim poslali smo upit Ambasadi SAD u BiH.

Koje pitanje

Naime, Ambasadi SAD poslali smo sljedeće pitanje:

Pojedini lideri trojke daju nezvanične informacije novinarima kako, navodno, Ambasada SAD favorizira izbor bivšeg dugogodišnjeg direktora OSA-e Almira Džuve za direktora OSA-e.

Da li je to tačno i da li u ambasadi imaju informaciju o tome da Zakon o OSA-i Džuvi ne dozvoljava legalnu kandidaturu, jer je već dva puta biran na tu funkciju, a Zakon eksplicitno ne dozvoljava izbor po treći put?

Jasan odgovor

Iz Ambasade SAD nam je odgovoreno:

- Kao što smo i ranije rekli, Sjedinjene Američke Države ne određuju koje političke stranke formiraju vlast ili koje osobe popunjavaju određene pozicije.

Šta kaže Zakon

Džuvo, podsjećamo, mjesecima uveliko lobira kod ambasadora SAD Majkla Marfija (Michael Murphy) i ambasadora Velike Britanije Džulijana Rajlija (Julian Reilly) da ga podrže za ovu poziciju iako krije da Zakon o OSA-i strogo zabranjuje da bude treći put imenovan za čelnika ove službe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.