BUTMIR

Održana svečana primopredaja dužnosti komandanta EUFOR-a: Habermajer zamijenio Veselija

EUFOR će i dalje biti vjerodostojan i nepristrasan partner koji pruža podršku, kazao je general Habermajer

eufor - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10
E. Abaz

18.1.2023

U bazi EUFOR-a u Butmiru održana je svečana primopredaja dužnosti komandanta EUFOR-a.

General Helmut Habermajer (Habermayer) iz Oružanih snaga Austrije preuzeo je dužnosti od dosadašnjeg komadanta EUFOR-a, generalmajora Antona Veselija (Wessely), koji je također iz Austrijskih oružanih snaga.

Čast i privilegija

U svom obraćanju, dosadašnji komadant EUFOR-a generalmajor Veseli izjavio je da mu je bila čast i privilegija sarađivati sa kolegama, širom međunarodnom zajednicom, političkim predstavnicima i predstavnicama institucija u BiH, radeći zajedno i doprinoseći cilju održavanja stabilnog i sigurnog okruženja za sve ljude u BiH.

Također se dotakao i ključnih događaja iz godine u kojoj je obavaljao dužnost komadanta EUFOR-a, poput aktiviranja rezervnih snaga srednjeg nivoa početkom godine, vježba "EUFOR brzi odgovor 2022" u trajanju od pet sedmica, te i to da je EUFOR dosegao novi nivo profesionalizma u planiranju i izvođenju vježbi s partnerima iz Oružanih snaga BiH (OS BiH) i organima provođenja zakona.

Jedna misija, jedan tim

Novi komadant EUFOR-a generalmajor Habermajer je čestitao svom prethodniku generalmajoru Veseliju na njegovim postignućima na dužnosti komadanta EUFOR-a. Ujedno je odao priznanje i 21 zemlji učesnici čiji vojnici doprinose uspjehu misije EUFOR-a.

Naveo je i to da će ostati posvećen ispunjenu misije operacije Althea EUFOR-a.

- EUFOR će i dalje biti vjerodostojan i nepristrasan partner koji pruža podršku, spreman za bilo koju situaciju koja bi se mogla desiti - kazao je generalmajor Habermajer.

U svom obraćanju vojnicima EUFOR-a, generalmajor Habermajer je poručio da mu je drago što će ih sve što prije bolje upoznati.

- Jedna misija, jedna tim - poručio je generalmajor Habermayer.

Podrška ljudima u BiH

Obratio se i opretivni komadant EUFOR-a, generalpukovnik Hubert Koterau (Cottereau), koji se zahvalio dosadašnjem komadantu na njegovoj predanosti, te čestitao generalumajoru Habermajeru na preuzimanju dužnosti komadanta EUFOR-a u BiH.

Također se obratio i predstavnik EU u BiH, ambasador Johan Satler (Sattler).

Ambasador Satler je naglasio pozitivne aspekte dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU kao jasan znak snažne podrške ljudima u BiH.

Zahvalio se prethodnom komadantu, te čestitao i poželio sreću generalmajoru Habermajeru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.