NIZOZEMSKA

Sumnja se na proceduralnu grešku: Šef super-kartela Edin Gačanin pušten na slobodu

Gačanin je uhapšen u ogromnoj međunarodnoj akciji pod kodnim nazivom “Pustinske svjetlost” u Dubajiu

Uhapšeni Gačanin. AD.nl

E. Ć.

19.1.2023

Edin Gačanin, šef moćnog superkartela Tito i Dino, pušten je na slobodu, javljaju nizozemski mediji.

Gačanin je uhapšen u ogromnoj međunarodnoj akciji pod kodnim nazivom “Pustinske svjetlost” u Dubajiu.

On je i građanin Nizozemske koja je tražila izručenje. Međutim, nisu do kraja jesne okolnosti pod kojima se Gačanin našao na slobodi.

Trećina trgovine kokainom

Kaže se da njihov super kartel čini trećinu trgovine kokainom u Evropi. Ali dva mjeseca kasnije, oba Nizozemca još uvijek nisu izručena Nizozemskoj. Zapravo, pravda ne zna gdje je Edin Gačanin, a Zouhair B. je također slobodan.

Prema pisanju nizozemskog portala "AD", ova država morala da u roku od 40 dana da podnese dobro obrazloženi zahtjev za izručenje.

Ali prema izvorima bliskim istrazi, taj rok nije ispoštovan. To je upadljivo, jer su osumnjičeni prikazani kao "mete velike vrijednosti".

Međutim, kako navode, prema podacima Državnog tužilaštva, nema govora o grešci. Zahtjev za pravnu pomoć je zaista na vrijeme i na ispravan način dostavljen Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

- Znamo priče o tome da su dokumenti predati prekasno. To nije istina. Radimo na tome da otkrijemo šta je tačno uzrok - odgovorio je glasnogovornik Wim de Bruin.

Kažu da je postupak izručenja odbijen i da je Gačanin., koji se smatra vođom kartela Tito i Dino, pušten na slobodu 29. decembra.

- Dan kasnije ponovo je primijećen na međunarodnom planu. Ne znamo gdje se trenutno nalazi.

Prema riječima advokata Leona van Kleefa, koji pomaže Edinu Gačaninu, on u svakom slučaju nije nestao.

- Moj klijent je pušten u skladu sa zakonskim propisima i čeka ga ekstradicijski postupak.

U slučaju Zouhaira B., koji je također uhapšen s Gačaninom, postupak izručenja je još u toku, iako ga on može sačekati na slobodi. 

“Mogli bi pobjeći”

Njegov advokat Guy Weski to potvrđuje:

- U ovom trenutku klijent je zaista pušten nakon što je platio kauciju. Čeka ekstradicijski postupak.

„Najveća opasnost je, naravno, da će takvi ljudi pobjeći iz zemlje“, odgovara Göran Sluiter, profesor međunarodnog krivičnog prava na Univerzitetu u Amsterdamu. “Ako budu uvjereni da će u bilo kojem trenutku biti izručeni, postoji šansa da će pokušati što prije napustiti Dubai.”

Kako bi spriječili osumnjičene da pobjegnu, ponekad moraju platiti visoku kauciju ili predati pasoš. Čini se da je to slučaj u ovim slučajevima. Iako državno tužilaštvo i advokat to ne mogu potvrditi.

Tokom operacije "Pustinjska svjetlost", uhapšeno je 47 osoba. Šest kolovođa koji su uhapšeni je u Dubaiju smatraju se kičmom "super kartela" koji bi čini trećinu evropske trgovine kokainom.

Narko banda se pojavila tako što je dešifrovala poruke sa specijalnih Sky telefona koje su kriminalci često koristili za tajnu komunikaciju.

Bosanac iz Brede Edin G. (40) decenijama je aktivan u svijetu droge i šef je bande Tito i Dino. Istraživanje sa ovog sajta već je pokazalo da američka istražna služba DEA Edina G. smatra jednim od pedeset najvećih trgovaca drogom u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.