OBIŠAO ČITAVU EVROPU

Sejad Karajić, kamiondžija, za "Avaz": Težak je ovo hljeb

Hraniš se u kamionu, spavaš u kamionu, kupaš se na benzinskim pumpama, rekao je Karajić

Karajić: Vikend provedem s porodicom. Avaz

20.1.2023

Kamiondžija Sejad Karajić Bajkin iz Velike Kladuše vozač je već 12 godina, a za portal "Avaza" je izjavio da su njegove rute zemlje Evrope.

- Pravimo krugove, Holandija, Francuska ili negdje drugo, vratimo se u petak. Većinom sam svaki petak kući i vikend provedem sa familijom. Kada su godišnji odmori, naravno slobodan sam – rekao je Karajić.

Sa jedne rute u Frankfurtu. Avaz

Život u kamionu

Dodao je da je obišao čitavu Evropu, osim Engleske. Tokom boravka u stranim zemljama kaže da može posjetiti gradove i prošetati se. Kaže da su drugi vozači uglavnom u industrijskim zonama, a on se "zadesi" u centru gradova.

- Nije to neki idealan život, da je lak. Teško je. Hraniš se u kamionu, spavaš u kamionu, kupaš se na bezninskim pumpama. Nekad pojedeš negdje nešto. Ti si sam u kamionu. Sada sam pet dana na putu, a u kamionu provedem i dan i noć. Večeras stižem u Sloveniju u mjesto gdje mi je firma. Tu ću parkirati kamion i sjednem u automobil i idem kući. Sreća je što mi je blizu kuća, 100 kilometara je od ovog mjesta do Velike Kladuše – rekao je Karajić.

Vrijeme sa porodicom

Na pitanje kako uspije provesti vrijeme s porodicom, kaže da kada dođe kući, maksimalno se posveti porodici.

- Idemo negdje i družimo se maskimalno. Već u ponedjeljak ujutru idem ponovo na posao – kazao je.

Kamion Karajića. Avaz

Njegova supruga prihvatila je njegovu profesiju normalno.

- Možda neko ko je dole, ne provede toliko vremena koliko ja provedem za ta dva dana sa porodicom. Ona je prihvatila to. Ili ćemo biti gladni ili moramo napraviti nešto u životu. Svi trpe pomalo i ja i ona i djeca, ali na neki način to sredimo. Idemo u Sarajevo, na Vlašić i na druga mjesta – rekao je Karajić za portal "Avaza".

Teška odluka

Istakao je da je naporno voziti svaki dan kamion, ali dobra stvar je što nema uvijek iste rute. Nedavno je bio u Amsterdamu, a iduću sedmicu ide za Pariz. Svake sedmice je novi grad na mapi. 

- Dobro živim, ali uvijek fali nešto. To ne možeš platiti novcem – rekao je on.

On radi autotransport za jednu kompaniju.

Saobraćajne nesreće

Na pitanje o saobraćajnim nesrećama kaže da je bilo dosta zabilježenih slučajeva na cesti, međutim, na svu sreću, on do sada nije imao nijedan udes.

- Hvala Bogu ja nisam imao. Mnogo bliskih prijatelja mi je poginulo u zadnjih 5-6 godina na evropskim cestama. Bilo je slučajeva da mi se kamion pokvari – rekao je Karajić.

Ističe da je radio i u vrijeme koronavirusa. Kaže da su maksimalno radili, a potom su dobili pet slobodnih dana. 

- Kad ideš na put nikad ne znaš da li ćeš doći kući više – izjavio je Karajić za portal "Avaza". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.