RUKOVODILAC GSS NG

Fahrudin Dobrača za "Avaz": Nemojte sami ići na planinu, ne glumite heroje

Rukovodilac GSS Novi Grad ističe kako se svake godine suočavamo s istim izazovima

Dobrača: Naši pripadnici volonteri su 24 sata dostupni građanima. Avaz

Danijal Hadzovic

21.1.2023


Bosnu i Hercegovinu danas je prekrio dubok snijeg. Rukovodilac GSS Novi Grad Fahrudin Dobrača u razgovoru za "Avaz" otkriva opasnosti koje vrebaju od ovakvih vremenskih prilika.

Obavezno pratiti prognozu

- Novi je snijeg, bilo je i starog snijega, postoji opasnost da novi snijeg kad se padavine stabiluzuju poklizne, tj. da se formiraju padinska područja. Građanima bih preporučio da obavezno prate prognozu, adekvatno se opreme, da uza se uvijek imaju toplu odjeću i obuću za presvući se, power bank za punjenje mobitela kada nemamo pristup utičnicama i električnoj energiji. Nemojte sami ići na planinu, ne glumite heroje - kaže Dobrača u razgovoru za "Avaz"

Rukovodilac GSS-a kaže da je potrebno i da građani znaju neki broj od gorskih službi spašavanja. 

Kontaktirati dežurni centar

- Naši pripadnici volonteri su 24 sata dostupni građanima, 365 dana su godini. Bitno je gorske službe spašavanja obavijestiti o bilo kakvoj nesreći koja je u nadležnosti GSS-a. Imamo i dežurni operativni centar kantonalne službe Civilne zaštite na broj 121, koja će obavijestiti Gorsku službu spašavanja Kantona Sarajevo - ističe Dobrača.

Rukovodilac GSS Novi Grad ističe kako se svake godine suočavamo s istim izazovima.

- Uglavnom, snijeg je počeo u januaru, ali isto kao da mu se nismo nadali. Stalno ista upozorenja godinama dajemo, ali očito da smo uvijek nespremni, bili je na putu i prema Bjelašnici zastoje. Pozivamo na oprez uvijek, jer priroda je surova i uvijek može izenanditi - kazao je u razgovoru za "Avaz" Fahrudin Dobrača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.