ISPALJENE TRI GRANATE

Tužna godišnjica masakra na Alipašinom Polju: Djeca ubijena dok su se sankala

Tom prilikom ubijene su sestre Indira Brković i Jasmina Brković, te Mirza Dedović, Danijel Jurenić, Nermin Rizvanović i Admir Subašić

Sarajevo  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10
H. J. I.

22.1.2023

Okupljanjem na mjestu stradanja, brojni članovi porodica i udruženja žrtava, građani, te predstavnici vlasti danas su obilježili 29. godišnjicu od masakra u kojem je tokom sankanja i dječije igre poginulo šestoro djece u ulici Bosanska kod broja 4, u "C" fazi sarajevskog naselja Alipašino Polje.

Tog kobnog dana, 22.01.1994. godine, oko 13:40 sati s neprijateljskih položaja koji su se nalazili na području naselja Nedžarići ispaljene su tri minobacačke granate koje su pale i eksplodirale u naselju Alipašino Polje, od čijeg je rasprskavajućeg dejstva poginulo šest i povrijeđeno isto toliko maloljetnika.

Delegaciju KS predvodio Adnan Medić

Tom prilikom ubijene su sestre Indira Brković (1982. godište) i Jasmina Brković (1989.), te Mirza Dedović (1986.), Danijel Jurenić (1983.), Nermin Rizvanović (1981.) i Admir Subašić (1985.).

Delegaciju Kantona Sarajevo na današnjem obilježavanju prevodio je Adnan Medić, pomoćnik ministra za zaštitu okoliša u Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i okoliša. U obraćanju prisutnima, između ostalog, on je poručio da ne smijemo i nećemo zaboraviti monstruozne zločine, to zlo koje normalan čovjek ne može pojmiti.

Međusobno uvažavanje i tolerancija

- Ali i pored takve prošlosti, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci strašnih zločina, uključujući i ovaj koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni - istakao je Medić.

Pored delegacije KS, na mjesto masakra cvijeće su položile i porodice ubijenih, delegacije Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Unije civilnih žrtava rata KS, Grada Sarajeva, Općine Novi Grad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.