DOBILI ODGOVOR IZ VLADE

IGK pisao premijeru Kanade: Spriječiti veličanje osuđenih ratnih zločinaca

Zatraženo je od uvažene ministrice vanjskih poslova Melani Džoli da u skladu sa svojim nadležnostima preduzme neophodne mjere, saopćeno je iz IGK-a

Ramić: Uputio pismo premijeru Kanade Džastinu Trudo. Anadolija / AP

A. O.

26.1.2023

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) 16. januara 2023. godine je uputio pismo premijeru Džastinu Trudou (Justin Trudeau), smatrajući neophodnim upoznati Vladu prijateljske Kanade o pokušajima ugrožavanja mira i izazivanja ratnih tenzija u Bosni i Hercegovini.

Kako navode u svom saopćenju, u pismu je poslije konstatacije da je vlada Kanade svojom odlukom iz 2018. utvrdila da je obilježavanje 9. januara anticivilizacijski čin koji direktno šteti državi Bosni i Hercegovine, odnosima u regiji te da narušava odnose naroda i građana u BiH.

Podržavanje nezavisnosti 

Budući da Kanada kontinuirano podržava teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost BiH, zatraženo da vlada i Parlament Kanade pojačaju napore u direktnom i proaktivnom djelovanju prema BiH.

Sprječavanje protuustavnog ponašanja Milorada Dodika i njegovog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma je neophodno u ime mira, u ime pravde i u ime humanosti. Sprječavanje secesionističkih planova političkog establišmenta u entitetu RS koje za namjeru imaju dezintegraciju BiH su dio obavezne evropske vladavine prava i sastavni dio zapadne pravne zaostavštine.

Negiranje sudskih činjenica vezanih za genocid u Srebrenici su odvratni pokušaji poigravanja sa istinom, sa mirom u regionu, sa mogućnošću pomirenja i budućeg suživota. Imperativ je cijelog civiliziranog svijeta da spriječi veličanje osuđenih ratnih zločinaca.

Usvajanje deklaracije

Potrebno je oštro i pravedno djelovanje prema svim političkim prevarantima i hazarderima koji se igraju s mirom u regionu, potrebno je uklanjanje sa političkih pozicija svih onih koji ugrožavaju mir, djeluju protiv Ustava BiH i prijete novim genocidom.

Imajuću i vidu sve snažnije djelovanje antibosanske, antidržavne koalicije zatražili smo od parlamenta Kanade usvajanje deklaracije za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, neovisnosti i političkog subjektiviteta BiH.

Finalni udarac

U pismu je konstatovano da je odluka Milorada Dodika da odlikuje Vladimira Putina opasan presedan i finalni udarac u integritet, u povjerenje i strukturu međunarodne zajednice.

IGK je dobio odgovor iz kabineta premijera Kanade u kome se između ostalog navodi:

- Uz zahvalnost za informacije koje ste poslali premijeru Kanade, a odnose se na aktuelnu situaciju u BiH, želimo vas informisati da su vaši navodi i informacije veoma pažljivo razmotreni. Zatraženo je od uvažene ministrice vanjskih poslova Melani Džoli (Mélanie Joly) da u skladu sa svojim nadležnostima preduzme neophodne mjere, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.