INICIRALI POSLODAVCI

Predstavnički dom FBiH usvojio izmjene Zakona o doprinosima: Cilj povećanje konkurentnosti na inostranom tržištu

Na ovaj način postiže se cjenovna konkurentnost proizvoda iz Bosne i Hercegovine koji su namijenjeni izvozu

Predstavnički dom FBiH. Fena

26.1.2023


Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je izmjene Zakona o doprinosima, a sada će ista inicijativa morati proći i Dom naroda FBiH.

Za ovaj zakon je glasalo 69 zastupnika, a dva su bila suzdržana, ali on sada mora proći i proceduru u Domu narodu FBiH.

Službeni predlagač bila je zastupnica Edina Gabela (SBiH), a iniciran je od strane Udruženja poslodavaca FBiH.

- lzuzetno, za radnike kojima se isplaćuje mjesečna plaća u visini do 85 posto prosječne mjesečne neto plaće, u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih, starih, zanata utvrđenih posebnim propisom, mjesečna osnovica za obračun doprinosa proizvod je iznosa prosječne plaće iz člana 6a. stav 2. i koeficijenta 0,30 - navodi se u izmjenjenom članu.

Edina Gabela. A. Kukić

Kao razlog za donošenje ovog Zakona navedeno je jačanje konkurentnosti na inostranom tržištu, prvenstveno u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće kao pretežno izvozno orijentiranoj djelatnosti kroz utvrđivanje plaćanja doprinosa na nižu povlaštenu osnovicu ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plaća u visini do 85 posto prosječne mjesečne neto plaće u Federaciji BiH. 

Na ovaj način postiže se cjenovna konkurentnost proizvoda iz Bosne i Hercegovine koji su namijenjeni izvozu te se samim tim osiguravaju pretpostavke za značajnija investicijska ulaganja u ovaj sektor.

- Predloženom izmjenom mijenja se propisani uslov za primjenu preferencijalne osnovice za obračun doprinosa za radnike u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih, starih, zanata na način da se ostavlja mogućnost isplate većeg iznosa plaća navedenim radnicima (sa sadašnjeg iznosa u visini najniže plaće na iznos od 85 posto prosječne neto plaće) i vrši se usklađivanje iznosa preferencijalne mjesečne osnovice za obračun doprinosa za navedene radnike, kako bi se zadržao približno isti postotak povlastice (neznatno je veći postotak povlastice predloženom izmjenom) - navodi se u obrazloženju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.