BOLI IH ŠTO SU OPOZICIJA

SDA opstruiše svim snagama: Galama, više javljanja sa istim izjavama, pojedinačno izjašnjavanje iako postoji većina

O određenim amandmanima, od 50 amandmana Osmorke i HDZ-a su tražili pojedinačno izjašnjavanje

Fena

26.1.2023

Rasprava o Budžetu FBiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH traje već drugi dan i po svemu sudeći neće uskoro završiti, a razlog tome je ponašanje Stranke demokratske akcije.

Podsjećamo, Vlada FBiH je odbila sve amandmane, tačnije njih 93, a samo Osmorka i HDZ su zajednički predložili 50 amandmana. SDA je predložila pet amandmana, a ostatak su predložili pojedinačni zastupnici i razni Odbori. 

Zastupnici su ipak tražili izjašnjenje o amandmanima, a iz SDA su govorili da su Osmorka i HDZ uložili amandmane uz proceduralnu grešku i da se zbog toga nije treba izjasniti od njima, iako se i Vlada izjasnila o njima.

Tada je nastupilo urlanje, pozivanje u više navrata na jedan te isti član poslovnika, iako je i sekretar bio za glasanje. Glavne uloge su imali Salko Zildžić i Nezir Pivić.

Nakon što se završili s tim pristupilo se glasanju, a onda su iz SDA se odlučili na nove metode. Naime, o određenim amandmanima, od 50 amandmana Osmorke i HDZ-a su tražili pojedinačno izjašnjavanje, iako postoji jasna većina za usvajanje svih amandmana.

Nije jasno šta se tim odugovlačenjem može dobiti osim još jedan dan sjednice, a to može predstavljati problem, jer se sutra održava i sjednica Doma naroda FBiH, gdje bi se također trebalo raspravljati o Budžetu FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.