REAKCIJE

Arnautović o najavama smjene CIK-a: Žele postaviti politički podobne članove

Dovodi se u pitanje sam izborni proces, a on se najeklatantnije ogleda da se nadležnosti CIK-a dovode u pitanje, naveo je Arnautović

Suad Arnautović. ARMIN DURGUT / PIXSELL

E. Ć. / FTV

27.1.2023

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH, komentarisao je najave lidera političkih stranaka koje čine državnu vlast da će smijeniti trenutni saziv CIK-a.

- Oni koji pokušavaju na nezakonit način da smijene članove CIK-a, naglašavam na nezakonit način, oni žele da postave politički podobne članove CIK-a koje će kada im namignu i kažu nećemo raspisivati izbore da oni to tako provedu, a ne treba im neko ko će se žilavo suprotstaviti takvoj koncepciji. 

Također se dovodi u pitanje sam izborni proces, a on se najeklatantnije ogleda da se nadležnosti CIK-a dovode u pitanje i da se izborni proces koji vodi CIK dodijeli nekim drugim entitetskim institucijama koje se formiraju ili su već formirane - rekao je Arnautović za FTV.

Arnautović se pita zašto se ne govori o novim tehnologijama u izbornom procesu.

- Mi smo cijeli projekat napisali, zašto se ne govori o strategiji za poboljšanje integriteta izbornog procesa, akcioni plan u vezi sa tim, zašto se otvaraju krupna pitanja izmjene izbornog sistema? 

Zašto o tim stvarima ne pričamo, to su sistemska rješenja, a ne šta uraditi sa sedam pojedinaca - kazao je Arnautović za FTV.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.