GODIŠNJICA SMRTI

Rade Aleksić za "Avaz": Moj Srđo nije umro, živi u svakom čovjeku

Dobro bi bilo da nikada ne umre nijedno djelo kao što je Srđanovo djelo, već da pruži putokaz za dobrotu i blagostanje, kaže Aleksić

Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića. P. Mucović

P. Mucović

27.1.2023

Na današnji dan prije 30 godina preminuo je Srđan Aleksić, Trebinjac koji je pokušao da zaštiti svog sugrađanina Alena Glavovića.

Aleksić je umjesto Glavovića dobio batine od kojih je preminuo. Njegov otac Rade tada je na smrtovnici napisao: "Umro je obavljajući svoju ljudsku dužnost“.

Prema Radetovim riječima svake godine mu je sve teže i teže na ovaj dan, doći na grob, jer i njemu se godine broje i prolaze u tuzi ali i ponosu.

Mladi svijet priznaje Srđana

- Posmatram vas, posmatram mladi svijet, koji priznaje Srđana i znam da Srđan nije umro. 

Dobro bi bilo da nikada ne umre nijedno djelo kao što je Srđanovo djelo, već da pruži čovjeku putokaz za dobrotu, blagostanje i uništavanje svakoga zla na zemlji. To je malo teško, ali kad bi mlade tako vaspitavali to bi se i desilo - rekao je Rade Aleksić za portal "Avaza".

Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine grada Trebinja, je istakao da Srđanovo djelo, kao i djela drugih heroja, pokazuju ratno bezumlje i pomažu u mirnodopskom zbližavanju.

Svake godine posjete Srđanov grob. P. Mucović

Strahota rata

- Svijet je stalno razapet između težnje da dođe do nestabilnosti i težnje da zavlada trajni mir. Sjećanja na Srđana, ali i mnoge druge heroje koji su uradili nešto slično na prostorima nekadašnje Jugoslavije, pomaže da se razumije strahota rata i stepen bezumlja, koji nužno prati takve situacije.

Pomaže i da se međusobno zbližimo, da u miru postanemo još bliži jedni drugima - naveo je Banjak i podsjetio da u Trebinju sportski kompleks i međunarodni plivački miting nose Srđanovo ime, čime se čuva trajna uspomena na Srđana Aleksića.

Kao da me pozdravilo unuče

- Danas se osjećam umorno, tužno, ali u istom trenutku i ponosno i radosno jer moj Srđo nije umro, on živi u svakom čovjeku. Prije svega u meni i njegovim najbližim, ali i u svim prijateljima.

Ja ga nekako vidim u svakom čovjeku koga sretnem na ulici, pogotovo mladom čovjeku i kada me on pozdravi sa "kako ste čika Rade", to je meni kao da me pozdravilo moje unuče, a Srđanovo dijete - naveo je Rade u izjavi za Dnevni Avaz i dodao da ga svake godine na današnji dan nazove i Alen Glavović, da evociraju uspomene na Srđana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.