IZJAVA ZA "AVAZ"

Duraković o Stevandiću: On dreči sa stolice, Grujičića ne registrujem

Stevandić je sumnjive ratne prošlosti, kazao je Duraković

Duraković: Stevandić nije pročitao odluku od 2007. godine. Anadolija / SRNA

27.1.2023

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković izjavio je da je Srebrenica dio Bosne i Hercegovine osvrnuvši se na izjave predsjednika Narodne skupštine RS.

- Čuo sam tu neku Stevandićevu dreku javno da budem iskren. Međutim, on bi trebao javno da, pošto je predsjednik skupštine, da malo detaljnije pročita izjave drugih zvaničnika kako bi mogao reagovati, ali eto to je njemu svojstveno i ja mu se neću pravdati niti objašnjavati. 

Međutim, moja izjava dolazi nakon što je ministarstvo lokalne uprave i samouprave RS izašlo sa listom kategorija nerazvijenih i izrazito nerazvijenih u RS, gdje je Srebrenica označena kao izrazito nerazvijena općina – rekao je Duraković za portal “Avaza”.

Gašenje Općine 

Dodao je došlo do medijskih špekulacija i izjava kako će se Srebrenica ugasiti i kako će se od nje navodno napraviti mjesna zajednica koja će se pripojiti navodno Općini Bratnac. Od tog momenta, kako kaže Duraković, kreću reakcije Bošnjaka, zvaničnika.

- Mene su mediji tada pozvali i tražili moju reakciju i ja sam rekao da je i Vlada RS 2007. godine donijela odluku i ta odluka postoji i dostupna je javnosti o posebno socio-ekonomskom statusu Općine Srebrenica i mi imamo čak jedan zvaničan akt, jednu deklaraciju koja je usvojena 2005. godine u Skupštini općine Srebrenica gdje su i bošnjački i srpski odbornici donijeli odluku da traže od svih nivoa vlasti u BiH da Srebrenica ima poseban tretman zbog teme prošlosti i svega onog što ona jeste. 

Ja sam rekao da ću otvoriti razgovore da se upravo iskoristi ovaj momentum kada je Srebrenica stavljena na listu u izrazito nerazvijenih općina gdje joj prijeti egzistencija, da se pokuša otvoriti politički dijalog, da razgovaramo na nivou i države BiH i entiteta. 

Znate da je Kanton Sarajevo donio zakon o Srebrenici, poseban zakon gdje se želi povesti poseban račun o toj lokalnoj zajednici koju ima svoju prošlost kakvu ima zbog genocida i onoga što Bošnjaci koje žive danas ovdje proživljavaju i tog statusa kakav općina ima, bilo bi minimalno politički zrelost od svih političkih aktera, ne samo bošnjačkih ili probosanskih, već da se Srebrenici da poseban status, na način da se daju poreske olakšice, da se izdvajaju budžetska sredstva na nivou Federacije, na nivou entiteta RS, na nivou Vijeća ministara – rekao je Duraković za portal "Avaza".

Politički sunovrat 

Duraković je kazao da je dao izjavu u smislu da se ova Općina ne ugasi, jer kako tvrdi to bi bio politički sunovrat. Dodaje da bi to bilo jako senzibilno.

- Ovdje je riječ o gašenju Općine koja je simbol genocida i onoga što smo preživjeli, ne samo ranije historije, nego generalno historije, vijekovima nazad od rimskog carstva, preko austro-ugarskog. Srebrenica je postojala i onda dolazimo u poziciju gdje se špekuliše i pojavljuje odluka o njenom ukidanju – rekao je Duraković.

Kaže da bi to bilo fatalno. Dodao je da se Srebrenici treba dati poseban status, kako bi se njen budžat popravio, da bi se vratila iz izrazito nerazvijenih u razvijene općine, te da bi svi građani te općine imali korist.

Odluka donesena

- Sada slijede ove reakcije Stevandića i ovih političara koji su samo političari zato što su postavljeni na neke pozicije, a nisu političari koji prate temeljito izvještaje i ono što neko izjavi, akte koje donosi, kako vlada, tako i skupština. Meni je žao da čovjek koji vodi skupštinu entiteta nije pročitao da je Vlada RS donijela odluku o posebno socio-ekonomskom tretmanu Srebrenica još 2007. godine – kazao je Duraković za portal "Avaza".

Kazao je da je to non sense.

- On dreči sa stolice da vam kaže o nečemu u šta nije upućen i to je moj odgovor njemu. Ja nisam zagovarao nikakve ustavne promjene niti izdvajanja. 

Srebrenica se ne može izdvojiti ni iz čega jer ona pripada BiH i naravno da je dio entiteta RS. To je Ustav. To je ono što imamo sada kao legalni akt. 

Međutim, ja nisam o tome govorio, te reakcije tih nekakvih boračkih udruženja i Stevandića koji je sam sumnjive ratne prošlosti, on je najmanje pozvan da meni kao zvaničniku kojeg je izabrao bošnjački narod da budem potpredsjednik ovoga entiteta nema pravo ništa da kaže na temu – rekao je on.

Kazao je da je možda nečija namjera da ugasi Srebrenicu, ali to bi bila ozbiljna prijetnja po sigurnost.


Izjave funkcionera u RS

Na pitanje šta misli o Mladenu Grujičiću i Branimiru Kojiću, rekao je:

- Grujičića ja ne registrujem, on je lokalni političar. On nije ni razumio moju izjavu. Ja sam htio pomoći lokalnoj zajednici, na način da dogovorimo da Vijeće ministara BiH i entitet RS i entitet Federacija imaju redovne budžetske linije što bi olakšalo njemu posao. 

Znate kako je kad on izleti pa ne zna ni o čemu govori, samo reaguje, a ne zna ni šta reaguje, tipa poruke "Srebrenica je RS", neko "puhanje" političkih mišića, to nema veze s onim što sam ja izjavio – rekao je Duraković za portal „Avaza“. 

Podsjetimo, Grujičić je rekao da će "Srebrenica uvijek biti RS", dok je Kojić Durakovića nazvao "šator političarem".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.