SPINOVI NE POMAŽU

SDA uzaludno laže: HDZ nije dobio četvrtog delegata u Domu naroda BiH

Prema njihovim tvrdnjama, cijena toga da HDZ napravi vlast sa strankama "osmorke", a ne sa SDA, bila je to da HDZ dobije sve što zatraži

HDZ BiH: Imat će tri delegata. Fena

Danijal Hadzovic

27.1.2023

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani su delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nove laži

U Klubu Bošnjaka će biti Šefik Džaferović, Safet Softić (SDA), Dženan Đonlagić (DF), Kemal Ademović (NiP) i Džemal Smajić (SBiH).

U Klub Hrvata su izglasani Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić (svi HDZ) Ilija Cvitanović (HDZ 1990) i Zlatko Miletić (Za nove generacije).

Na taj način HDZ će imati tri delegata u Domu naroda BiH. Zašto je to bitno?

Pa, ako ste pratili istupe političara SDA, njihovih medija, ali i botovskih kanala, danima su se raspredale teorije o tome kako su stranke Osmorke dale na pladnju SNSD-u i HDZ-u sve što su tražili.

Prema njihovim tvrdnjama, cijena toga da HDZ napravi vlast sa strankama Osmorke, a ne sa SDA, bila je to da HDZ dobije sve što zatraži, uključujući u četvrtog delegata u Domu naroda. To bi dalje značilo da bi HDZ i SNSD u Domu naroda BiH imali prostu većinu od 8 delegata (od mogućih 15) čime bi mogli preglasavati sve ostale.

Osam delegata je dala SDA

Na kraju se ispostavlja da od ovog paranoisanja i teorija nije bilo ništa. HDZ će imati 3 delegata, te će sa SNSD-om u Domu naroda ostati na 7 delegata.

No osam delegata je većina koju su SNSD i HDZ imali u prošlom mandatu u državnom Domu naroda nakon što je SDA, u okviru koalicionog sporazuma, glasala da se SNSD-u dodijeli četvrti delegat iz RS.

Naravno, nije ovo ni prva ni jedina laž koju SDA i njihovi trbuhozbroci plasiraju o tome kako „osmorka“ izdaje državu ili kako se nova većina zapravo raspada. Tako su dan pred sjednicu Vijeća ministara preko svojih medijskih kanala tvrdili da novi saziv Vijeća ministara neće dobiti podršku na državnom nivou zbog navodne pobune dva zastupnika iz SNSD-a, što bi značilo izostanak entitetske većine. Novo Vijeće ministara je, podsjetimo, potvrđeno u srijedu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.