INICIJATIVA POSLODAVACA

Usvojene izmjene Zakona o doprinosima: Cilj povećanje konkurentnosti na inostranom tržištu

Za je glasalo 65 delegata, a jedan je bio suzdržan

Fena

A. Kukić - S. Spahić

27.1.2023

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je izmjene Zakona o doprinosima. Službeni predlagač bio je Fahrudin Čolaković , a zakon je iniciran od strane Udruženja poslodavaca FBiH. Za je glasalo 65 delegata, a jedan je bio suzdržan.

- lzuzetno, za radnike kojima se isplaćuje mjesečna plaća u visini do 85 posto prosječne mjesečne neto plaće, u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih, starih, zanata utvrđenih posebnim propisom, mjesečna osnovica za obračun doprinosa proizvod je iznosa prosječne plaće iz člana 6a. stav 2. i koeficijenta 0,30 - navodi se u izmjenjenom članu.

Kao razlog za donošenje ovog Zakona navedeno je jačanje konkurentnosti na inostranom tržištu, prvenstveno u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće kao pretežno izvozno orijentiranoj djelatnosti kroz utvrđivanje plaćanja doprinosa na nižu povlaštenu osnovicu ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plaća u visini do 85 posto prosječne mjesečne neto plaće u Federaciji BiH.

Na ovaj način postiže se cjenovna konkurentnost proizvoda iz Bosne i Hercegovine koji su namijenjeni izvozu te se samim tim osiguravaju pretpostavke za značajnija investicijska ulaganja u ovaj sektor.

- Predloženom izmjenom mijenja se propisani uslov za primjenu preferencijalne osnovice za obračun doprinosa za radnike u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih, starih, zanata na način da se ostavlja mogućnost isplate većeg iznosa plaća navedenim radnicima (sa sadašnjeg iznosa u visini najniže plaće na iznos od 85 posto prosječne neto plaće) i vrši se usklađivanje iznosa preferencijalne mjesečne osnovice za obračun doprinosa za navedene radnike, kako bi se zadržao približno isti postotak povlastice (neznatno je veći postotak povlastice predloženom izmjenom) - navodi se u obrazloženju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.