SPORNO GLASANJE

Kako su se "podmirili" kadrovi NES-a i SBiH i zašto je SDP od pobjednika postao najveći gubitnik

Očigledno je da su postojale neke zakulisne radnje vezano za izbor delegata i može se samo nagađati koji je stajao iza njih, a potvrde neće biti

Nikšić, Efendić i Ogrešević. Fena / Avaz

28.1.2023

Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda FBiH izabrani su delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U Klubu Bošnjaka će biti Šefik Džaferović, Safet Softić (SDA), Dženan Đonlagić (DF), Kemal Ademović (NiP) i Džemal Smajić (SBiH).

U Klub Hrvata su izglasani Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić (svi HDZ), Ilija Cvitanović (HDZ 1990) i Zlatko Miletić (Za nove generacije).

Ono što „para oči“ da niti jednog delegata među ovih deset nema iz Socijaldemokratske partije, najjače stranke iz Osmorke, a kako se moglo čuti po izjavama, ranije je postojao dogovor da u Klubu Hrvata umjesto Zlatka Miletića bude Jugoslav Brdar iz SDP-a, a u Klubu Bošnjaka umjesto Džemala Smajića Elvir Karajbić.

Posebno iznenađenje je izbor Džemala Smajića iz Stranke za BiH u Dom naroda BiH, pogotovo kada se uzme u obzir da ova stranka nije parlamentarna u Predstavničkom domu PSBiH.

Zakulisne radnje

Očigledno je da su postojale neke zakulisne radnje vezano za za izbor delegata i može se samo nagađati koji je stajao iza njih, a zvanične potvrde neće nikada biti. Obavještajni portali su već objavili kako je ko glasao, ali jasno je da to nisu provjerene informacije, jer je glasanje bilo tajno.

Pitanje koje se postavlja je ko je izdao i glasao za Smajića i Miletića i sa kojim motivom, a na štetu SDP-a. Postoje samo dva moguća odgovora. 

Jedno je da je neko mimo dogovora iz redova Osmorke „namirio“ nezadovoljne dijelove Osmorke kako bi ostali dio vlasti, a na štetu SDP-a, dok drugi, dosta realniji scenarij, je to je SDA imala upetljane prste u sve to. Naime, Džemal Smajić nije mogao biti izabran bez još jednog glasa koji nije iz NES-a i Stranke za BiH.

Ono što je jasno da su nakon ovog i NES i Za nove generacije i Stranka za BiH dobile nešto.

Stranka za BiH je potpuno nezasluženo dobila delegata u državnom Domu naroda, Zlatko Miletić se vratio na mjesto delegata Domu naroda PSBiH, gdje je bio i u prethodne četiri godine i gdje je dosta bolja medijska vidljivost nego u Predstavničkom domu PSBiH gdje je on bio izabran. Obzirom da su NES i Za nove generacije nastupale zajedno na izborima za državni nivo vlasti Zlatka Miletića će u Predstavničkom domu naslijediti kadar NES-a, pa će NES imati dva zastupnika u ovom domu, čime će dodatno poboljšati svoju pregovaračku poziciju ili narodski rečeno ucjenjivački potencijal.

Šta je umirilo NES i SBiH

Jasno je bilo u prethodnih nekoliko dana da je nešto umirilo kadrove NES-a i Stranke za BiH, nakon nekoliko sedmica kritika prema partnerima, pa su zajedno sa ostalim strankama iz Osmorke i HDZ-om uložili 50 amandmana na Budžet, a kasnije i ih i usvojili, a da li je riječ o dogovoru za navedeno glasanje vrijeme će pokazati.

Veliko nezadovoljstvo je trenutno unutar SDP-a, pogotovo kada se uzme u obzir da su zbog ranijih dogovora sa partnerima ostali bez brojnih pozicija, iako su ih brojem glasova zasluživali. Tako su u rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH završili kadrovi Naše stranke i Stranke za BiH, u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH mjesto je dobio kadar NiP-a, a u Domu naroda Parlamenta Federacije SDP je dobio samo jedno mjesto potpredsjednika, dok je drugo pripalo NiP-u.

Osim toga, glasovima SDP-a su izabrani brojni delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a koji su jučer odlučivali o državnim delegatima. Primjera radi, iz ZDK u Dom naroda su izabrani Amra Babić (NiP) i Almina Sivić (NES), iako su dvije najjače stranke iz ovog bloka u tom kantonu SDP i BHI-KF. Osim toga, Damir Marjanović (Za nove generacije) je izabran iz Skupštine KS glasovima SDP-a, a takvih primjera bilo je još dosta.

Članovi SDP-a negoduju i postavljaju pitanje koja je svrha saradnje s partnerima koji ne poštuju dogovor i zašto kao najveća stranka su zastupljeni u brojnim tijelima kao i njihovi dosta manji partneri. Osim toga, brojno članstvo je nezasito i nakon godina opozicionog djelovanja očekivali su različite funkcije, ali od toga očito neće biti ništa.

Iako su se pojavile informacije da je SDP uputio pismo ostalim strankama da će napustiti Osmorku to nije realan scenario, pogotovo zbog podrške međunarodne zajednice takvom projektu. 

Njihov pravi cilj takvog poteza je da uoči formiranja Vlade FBiH se time poruči partnerima da se ovakvo nešto više neće tolerisati i da će sada tražiti više ministarskih pozicija na nivou Federacije BiH, a nauštrb NES-a i SBiH. Sve u svemu slijedi turbulentan period.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.