"AVAZ" OTKRIVA

Skandal: Istražitelji Granične policije uhvaćeni u Skyu, smijenjena šefica bh. Europola!

"Avaz" saznaje da je Markulj pod istragom jer je od Tužilaštva BiH tražila da se promijeni tim koji radi na Sky kodovima koje je dobila Granična

Avaz

Miralem  Aščić

30.1.2023

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić upozorio je jučer da kriminalci imaju svoje ljude infiltrirane u policijsko - pravosudni sistem odakle crpe informacije.

Centralni istražni ured

Kako je pojasnio Kajganić, u nekoliko akcija koje su sprovodili s ciljem hapšenja kriminalaca, imali su situaciju da su oni došli do informacija da će biti uhapšeni pa su pobjegli.

Ova tvrdnja Kajganića itekako je potkrijepljena. Saznajemo da Graničnu policiju BiH potresa novi skandal, ovoga puta zbog Sky istraga.

Tačnije, skandal potresa Centralni istražni ured ove policijske agencije, koji je žila kucavica.

Zbog svega je u petak smijenjena Spomenka Markulj, šefica bh. Europola i kontakt osoba sa ovom međunarodnom policijskom agencijom. Markulj je bila i šefica istražnog ureda i odlukom direktora Zorana Galića premještena je na drugu poziciju. 

O svemu je upoznato i Tužilaštvo BiH.

Protiv nje je pokrenuta interna istraga u Graničnoj policiji, jer je između ostalog odbila postupiti i po naredbi načelnika ovog Ureda.

Naime, "Avaz" saznaje da je Markulj pod istragom jer je od Tužilaštva BiH tražila da se promijeni tim koji radi na Sky kodovima koje je dobila Granična policija BiH 11. januara ove godine.

Nova tužiteljica

Ona je zahtijevala da se promijeni tužiteljica i dodijeli nova, a da u timu ostanu njeni istražitelji, koji su sada teško kompromitirani.

Međutim, vjeruje se da su pojedinci na ovaj način željeli kupiti vrijeme jer su imali izlistane Sky kodove i komunikacije s određenim kriminalnim  osobama.

Da stvar bude gora, upravo su dva istražitelja iz tima Markulj E. H. i S. K. (identiteti poznati "Avazu") otkriveni na Sky aplikaciji.

I to ne samo oni, nego i visokopozicionirani uposlenici SIPA-e i pripadnici MUP-a RS. Zbog toga se danima kupovalo vrijeme.

O svemu je obaviješteno i Tužilaštvo BiH, jer je E. H. kada je uvidio da će biti otkriven, napravio službenu zabilješku da se njegovo ime spominje u Sky kodovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.