SARADNJA BIH I HRVATSKE

Čović i Primorac u Zagrebu: Nove zajedničke perspektive

Kazano je kako zajednička strateška saradnja u pogledu ekonomije i jačanja životnog standarda daju posebne dimenzije

Primorac i Čović: Sastanak u Zagrebu. PR

A. O.

30.1.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović danas je u Zagrebu razgovarao s ministrom finansija u Vladi Republike Hrvatske Markom Primorcem.

Uspjesi zemalja 

Nedavni vanjskopolitički uspjesi dviju zemalja, dobivanjem kandidatskog statusa BiH i ulaskom Republike Hrvatske u Šengen (Schengen) i eurozonu otvorili su nove perspektive zajedničke i uske bilateralne saradnje institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, rečeno je tokom ovog susreta.

Kazano je kako zajednička strateška saradnja u pogledu ekonomije i jačanja životnog standarda daju posebne dimenzije u nastavku evropskog puta BiH prema punopravnom članstvu u EU.

Proces integracije

Istaknuto je kako je Vlada Republike Hrvatske već sada jedan od najvažnijih partnera BiH u procesu integracije, kao i budućim koracima u preuzimanju pravne stečevine EU.

Sagovornici su konstatirali kako je institucionalna povezanost u oblasti finansija zajednički prioritet koji će omogućiti konsolidaciju svih procesa, posebno nakon finansijskih izazova izazvanih pandemijom i posljedicama energentske krize.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.