INSPEKCIJA BILA NA TERENU

Završen uviđaj: Uzeti uzorci iz rijeke Bosne kod Zenice

Uzorci vode će biti analizirani, nakon čega će nalazi, uz izvještaj biti dostavljeni Kantonalnom tužilaštvu ZDK-a

Rijeka Bosna je zamućena od mjesta Banlozi kod Zenice. Facebook

A. Č. / Fena

31.1.2023

Službenici Policijske uprave 1, zajedno s federalnim te kantonlanim vodnim inspektorom Zeničko-dobojskog kantona, okončali su uviđaj te uzeli uzorke vode iz rijeke Bosne koja je nizvodno poprimila boju u crveno.

Rijeka Bosna je zamućena od mjesta Banlozi kod Zenice - potvrdio je portparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK Elvedin Fišek.

- Policijska stanica Centar u Zenici, jutros oko 8:10 sati, zaprimila je informaciju da je nizvodno od naselja Banlozi rijeka Bosna promijenila boju u crveno. Ekipa PS1 Zenica, zajedno s federalnim i kantonalnim vodnim inspektorom, izašla je na lice mjesta i izvršila uviđaj te uzela uzorke vode zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela onečišćenja okoliša - istakao je Fišek.

Uzorci vode će biti analizirani, nakon čega će nalazi, uz izvještaj biti dostavljeni Kantonalnom tužilaštvu ZDK-a, koje je već informirano o tom eko-incidentu. Nakon što budu poznati rezultati analize vode iz rijeke Bosne, “s većom će vjerovatnoćom biti poznat uzročnik onečišćenja rijeke Bosne”.

Ispust iz kojeg se onečišćena voda jutros ulijevala u rijeku Bosnu nalazi se neposredno uz industrijski kompleks kompanije “ArcelorMittal”, ali u policiji ne žele špekulirati o počiniocu ovog ekološkog incidenta dok ne prikupe sve relevantne podatke i informacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.