UPOREDILI SMO

Plaće u FBiH uvjerljivo najniže u regionu: Radnici primaju crkavicu

Pod hitno potrebno smanjenje opterećenja kroz reformu penzionog i zdravstvenog sistema, kazala je Kešetović

Radnici bolje plaćeni u zemljama regiona. Avaz

Alen Bajramovic

31.1.2023

Hvalisanja domaćih zvaničnika dobrim mjerama, stabilnošću i ekonomskim rastom demantiraju zvanični statistički podaci prema kojima radnici u FBiH imaju najniže plaće u regionu.

Minimalna plaća u FBiH u novembru 2022. godine iznosila je 543 KM, a prosječna 1.161 KM. Istovremeno, najniža plaća u RS iznosila je 650, a prosječna 1.217 KM.

Bolji standard

Entitetske vlade donijele su odluke prema kojima će najniže zarade u 2023. godini biti povećane na nedovoljnih 596 KM u FBiH odnosno 700 KM u RS.

Poređenje sa zemljama regiona. Avaz

Ekonomski stručnjak prof. dr. Izudin Kešetović podsjetio je da su plaće u BiH opterećene doprinosima te da nam je pod hitno potrebno smanjenje opterećenja kroz reformu penzionog, a posebno zdravstvenog sistema.

- Taj teret bi se mogao prebaciti s doprinosa na poreze, a prostora ima u prihodima od PDV-a. Ovako imamo siromašne penzionere, građane bez adekvatne zdravstvene zaštite, veliko opterećenje na plaće, pa tako i siromašne radnike - istakao je Kešetović.

Kešetović: Neophodne reforme. Avaz

Jedini način da zadržite radnike je da im osigurate bolji standard, kazao je profesor Ekonomskog fakulteta UNSA-e Aziz Šunje, a plaće mogu rasti samo s rastom produktivnosti i uspješnosti biznisa te rasterećenjem poslodavaca.

Dobra inicijativa

- U BiH su vrlo visoka opterećenja na plaće. Za poslodavce je to trošak 1,7 puta veći od neto plaće. Udruženje poslodavaca ima dobru inicijativu da, kroz određene reformske zahvate, država preuzme dio iz onih 70 posto koji se odnosi na penzije i zdravstvo, čime bi se stvorile osnove za povećanje neto plaća - kazao je prof. dr. Šunje.


Šunje: Visoka opterećenja. Fena

Postoji

14 zahtjeva Evropske komisije, mapa puta, treba je slijediti. Vlade su to gurnule pod tepih, ali krajnje je vrijeme za ozbiljne reforme koje bi rezultirale boljim poslovnim ambijentom, a time i rastom plaća, standarda i zadržavanjem ljudi u BiH, istakao je prof. dr. Šunje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.