USPJEŠNA OPERACIJA

U bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" urađena prva core biopsija jetre

U narednom periodu interventne procedure će biti dio multidisciplinarnog rada Opće bolnice

Opća bolnica: Uspješno obavljena operacija. Avaz

1.2.2023

U Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ danas je prvi put obavljena core biopsija jetre. 

Kako je za portal "Avaza" objasnila Eldina Bešlagić, specijalista dijagnostičke radiologije, danas je urađena core biopsija pod kontrolom ultrazvuka ranije CT otkrivenih multipli difuznih promjena jetre.

Moderna medicina

- Ova core biopsija je prvi korak ka interventnim procedurama na Odjeljenju za dijagnostiku za radiologiju Opće bolnice. Interventna radiologija predstavlja inovativni dio moderne medicine koji do dijagnoze dolazi na neinvazivan način. Punktiranje se radi pod lokalnom anestezijom, procedure su manje agresivne i pacijent se brže oporavlja – rekla nam je doktorica Bešlagić.


Opća bolnica: Prate trendove. Avaz

Cilj interventne radiologije jeste da se na što brži način dođe do prave dijagnoze kako bi se utvrdio najbolji vid liječenja pacijenta.

U narednom periodu interventne procedure će biti dio multidisciplinarnog rada Opće bolnice.

Podrška menadžmentu

- Želim da zahvalim našem direktoru prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, koji je pokazao senzibilitet ka novim modernim procedurama i novim trendovima u medicini, a sve u korist naših pacijenata.

Također, želim da zahvalim cijenjenom predsjedniku Upravnog odbora doktoru Seadu Želji, kao i kompletnom Upravnom odboru, koji kontinuirano daje podršku menadžmentu ove ustanove i podržava daljnji razvoj moderne medicine u Općoj bolnici. Spomenula bih i uvaženu šeficu doktoricu Amelu Sofić, koja potencira timski radi i radi na podizanju entuzijazma i daljnjem napredovanju i razvoju – rekla je Bešlagić.

Ko je bio dio tima

Dio tima ove današnje uspješne operacije bili su i doktori Emir Gušo, Eldina Bešlagić, Maja Banjin i Jasmin Idrizović.

- Na ovome sigurno nećemo stati te ćemo povećavati obim posla i stručno djelovanje u timu kompleksnog zdravstva i sinergiji Ministarstva zdravstva i bolnice – dodala je Bešlagić.

Ove procedure su već ranije rađene u regionalnim centrima u zemljama okruženja, ali ovo je prvi put da se u Općoj bolnici radi ovakva operacija na Odjeljenju radiologije.

Time je Opća bolnica pokazala da prati trendove te da se kontinuirano razvija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.