PODNIO JE JUČER

Nezavisni odbor Skupštine KS: Iznenađeni smo ostavkom Selimovića

Kroz redovne sastanke nismo imali priliku da čujemo od policijskog komesara kako on trpi bilo kakvu vrstu pritisaka, navode u saopćenju

Nusret Selimović. MUP KS

H. J. I.

1.2.2023

Nezavisni odbor Skupštine KS oglasio se povodom iznenadne ostavke komesara MUP-a KS Nusreta Selimovića.

- U cilju objektivnog informiranja javnosti, a u svjetlu više medijskih objava u proteklih dana koje se odnose na navodno pripremanje smjene policijskog komesara Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nusreta Selimovića, Nezavisni odbor Skupštine KS želi informirati javnost kako je od imenovanja ovog saziva - 22.02.2022. godine, Odbor u potpunosti postupao kao nepristrasno tijelo, lišeno svakog političkog utjecaja, a u skladu s odredbama člana 25. Zakona o unutrašnjim poslovima KS - navode u saopćenju. 

Smjenu predložili u avgustu

Dodaju kako je Nezavisni odbor 15.08.2022. godine Vladi Kantona Sarajevo predložio smjenu policijskog komesara Nusreta Selimovića.

- Učinjeno je to na osnovu zaprimljene Obavijesti FZ PIO/MIO broj: FZ 3/5/1-45-3-1763-3/22 od 21.07.2022. godine, iz koje proizilazi da Nusret Selimović na dan 01.07.2022. godine ima ukupno 40 godina, 0 mjeseci i 17 dana staža osiguranja. Time je ispunio uslove za prestanak radnog odnosa shodno odredbi člana 118. stav 1. tačka d) Zakona o policijskim službenicima KS, kojom se kao jedan od uslova za prestanak radnog odnosa propisuje da radni odnos policijskog službenika prestaje kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života - navodi se u saopćenju Nezavisnog odbora.

Kako se dalje objašnjava, po navedenom prijedlogu Nazavisnog odbora, Vlada KS je na 95. sjednici 03.11.2022. godine, donijela Odluku broj: 02-04-36030-32/22, kojom je odbila Prijedlog za smjenu policijskog komesara bez dodatnog obrazloženja.

- Kako je prije Prijedloga za smjenu policijskog komesara Nezavisni odbor zaprimio akt Uprave policije broj: 02/5-1-179/22 od 09.08.2022. godine, u kojem se između ostalog navodi da policijski komesar Nusret Selimović s danom 31.03.2023. godine ispunjava uslov za prestanak radnog odnosa po osnovu 40 godina staža osiguranja, Nezavisni odbor je, nakon dobivanja Odluke Vlade KS, 21.12.2022. godine, u cilju pravovremenog i zakonitog poduzimanja radnji iz svoje nadležnosti, zatražio od ministra unutrašnjih poslova KS da nam da sukladno svojim ovlaštenjima koja proizilaze iz člana 44. stav 2. Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, iz zvaničnih evidencija Ministarstva dostavi podatke o evidentiranom stažu osiguranja policijskog komesara Nusreta Selimovića, odnosno podatak o tome na koji datum ispunjava uslov za prestanak radnog odnosa po osnovu 40 godina staža osiguranja, a sve zato što Nezavisni odbor raspolaže različitim podacima u pogledu staža osiguranja policijskog komesara.

Iznenađeni ostavkom

Nezavisni odbor je od ministra unutrašnjih poslova zaprimio 26.12.2022. godine Informaciju broj: 01-76/22, u kojoj se navodi da je zatražio dostavu podataka iz zvaničnih evidencija Ministarstva o stažu osiguranja policijskog komesara, te je u Informaciji naglasio da Ministarstvo ne posjeduje nikakve druge podatke, a kojima već ne raspolaže Nezavisni odbor.

Na dnevnom redu 11. sjednice Nezavisnog odbora 31.01.2023. godine, između ostalog bile su predviđene i tačke na osnovu kojih bi Nezavisni odbor izvršio evaluaciju rada policijskog komesara za 2022. godinu, ali se o istim nije raspravljalo jer se komesar nije odazvao pozivu, o čemu je Nezavisni odbor obaviješten putem maila neposredno pred sjednicu.

- Ovaj Nezavisni odbor je iznenađen podnošenjem ostavke policijskog komesara, koja nam je 31.01.2023. godine dostavljena od ministra unutrašnjih poslova KS, a posebno zato što je naša dosadašnja saradnja bila na visokoj razini, zasnovana na profesionalnim odnosima. Kroz redovne sastanke nismo imali priliku da čujemo od policijskog komesara kako on trpi bilo kakvu vrstu pritisaka. U tom kontekstu, neshvatljive su nam brojne medijske objave u proteklim danima praćene javnim istupima policijskog komesara u kojima se insinuira navodni politički pritisak, a koji zasigurno ne dolazi od strane Nezavisnog odbora koji je neovisno tijelo, lišeno svih političkih utjecaja - zaključuje se u saopćenju Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.