SASTANAK SA KONGRESMENKOM

Bećirović: Antibosanske snage radile na slabljenju bh. pozicije u SAD

BiH mora biti snažnije zastupljena u najjačoj državi svijeta, istakao je član Predsjedništva BiH

Sa održanog sastanka. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

1.2.2023

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović tokom susreta s kongresmenkom En Vagner (Ann Wagner) u zgradi Kongresa SAD prezentirao je novi pristup s ciljem snažnijeg diplomatskog djelovanja BiH u Sjedinjenim Američkim Državama te su dogovorene konkretne aktivnosti.

- BiH mora pokloniti veću pažnju djelovanju u SAD. U prethodne četiri godine, intenzivno su djelovale antibosanske snage na slabljenje bh. pozicije u SAD i to se mora promijeniti. BiH mora biti snažnije zastupljena u najjačoj državi svijeta i zato želim pametnim potezima ojačati to prisustvo u SAD - rekao je Bećirović.

Dalji razvoj BiH

Bećirović je podvukao da građani dvije zemlje cijene i vjeruju u prednosti multietničkog društva, te se rukovode idejom zajedničkog života, uzajamnog poštovanja i tolerancije, a BiH je bazirana na ovim idejama i vrijednostima već stotinama godina.

- Naše iskustvo iz prošlosti samo potencira značaj zalaganja za odbranu tih vrijednosti. U tom smislu, konkretna pomoć SAD koje prirodno razumiju prednosti tih vrijednosti od krucijalnog je značaja za dalji razvoj BiH - stava je Bećirović.

Kongresmenka En Vagner predstavlja saveznu državu Mizuri i jedna je od najutjecajnijih članica Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma i Komiteta za finansijske usluge. Od 2005. do 2008. godine obavljala je dužnost američkog ambasadora u Luksemburgu.

Klub prijatelja BiH

Početkom 2000-ih obavljala je dužnost kopredsjedavajuće Nacionalnog komiteta Republikanske stranke, a članica je i Kluba prijatelja BiH u američkom Kongresu i često kaže da predstavlja najveću bosanskohercegovačku zajednicu izvan BiH.

Kosponzor je prijedloga Zakona koji je usvojen u Predstavničkom domu, u kojem su navedeni najvažniji principi koje treba slijediti američka administracija u politici prema Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.