USPJESI

Bosanac dr. Vahudin Žugor pokorio Njemačku: Želja mi je da robotska hirurgija dođe i u moju BiH

Direktor je urološke klinike i ujedno i jedini robotski urolog u Evropi koji potječe iz BiH

Dr. Žugor: Dolaze mu pacijenti iz cijelog svijeta. Avaz

1.2.2023

Bosanac prof. dr. med. Vahudin Žugor iz Banje Luke s adresom u njemačkom gradu Bambergu renomirani je urolog i direktor urološke klinike u Bambergu te jedan od vodećih njemačkih robotskih hirurga. Ujedno je i jedini robotski urolog u Evropi koji potječe iz BiH.

Hiljadu operacija

Kako je dr. Žugor kazao za „Avaz“, od 2018. je direktor i šef klinike za urologiju u Bambergu u Bavarskoj, na kojoj je uposleno više od 5.000 radnika, i jedini je direktor klinike u ovoj bolnici koji nije porijeklom iz Njemačke.

- Do sada je na našoj klinici operirano blizu hiljadu pacijenata “Da Vinci” robotskim sistemima firme “Intuitiv”. Sve operacije sam obavio ja, uz pomoć svog uigranog tima. Dolaze mi pacijenti iz Njemačke, kao i iz inozemstva, a najviše iz BiH - kazao je dr. Žugor.

Kako je dodao, njegovi pacijenti imaju uglavnom teška urološka oboljenja koja se ne mogu tehnički zbrinuti u BiH.

Ogromna motivacija

- Moj cilj i životna želja je da jednog dana dođe robotska hirurgija i u moju BiH. Za jedan takav projekt su potrebni specijalna infrastruktura, ogromna motivacija i edukacija kompletne robotske ekipe i medicinskog tima. Nadam da će jednog dana naše znanje i iskustvo koje smo stjecali vani biti iskorišteno i u našoj matičnoj domovini - rekao je dr. Žugor.

Istakao je kako robotska tehnologija omogućava stabilnost i preciznost izvođenja sitnih pokreta u tijelu bolesnika, a dodatna stabilnost robotske ruke, uz visokokvalitetnu kameru, omogućuje veliko uvećanje i vrhunsku vizuelizaciju tkivnih struktura.

Naučni projekti

Osim robotske hirurgije, uža specijalnost su mu i liječenje inkontinencije, andrologija i dječija urologija. Bio je i nekoliko mjeseci u Engleskoj na Univerzitetu Kembridž, gdje je usavršavao svoje naučne projekte.

Pomoću robotskih sistema operiram karcinome prostate, bubrega i mokraćnog mjehura, ali izvodim i različite rekonstruktivne i funkcionalne operacije na urološkim organima, kazao je dr. Žugor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.