GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

Miloš Bošnjaković o zlatu na području Jezera za "Avaz": Imamo dokaze

Kazao je i to da je do ovog pronalska kod Jajca, došlo tako što su uzeti uzorci površine zemlje, gdje bila prisutna mineralizacija

U potezu planine Sinjak je bio rudnik za vrijeme Austrougarske. Avaz

Piše: Eldar Abaz

2.2.2023

Nakon što je iz kompanije "Lykos Balkan Metals" saopćeno da je na području općine Jezero pronađen visok sadržaj zlata, za portal “Avaza“ je govorio Miloš Bošnjaković koji je istakao da se geološka istraživanja zasnivaju na bazi historijske građe.

- Historijske građe ovdje ima svugdje, pišu se knjige o tome. Sve što radimo, radimo na osnovu geoloških istraživanja rađenih u Jugoslaviji - kaže Bošnjaković za portal "Avaza".

Dodaje da kada je riječ o ovom dijelu, tačnije potez planine Sinjak, tu je bio rudnik za vrijeme Austrougarske.

- Mislim da je deset godina bio u eksplataciji, što znači ako je to bilo prije 100 godina, to je geolozima jako interesantno da vide šta je ostalo, ima li još rude i slično – navodi Bošnjakovič.

Kazao je i to da su ih do ovog mjesta odveli uzorci površine zemlje, gdje bila prisutna mineralizacija, a kasnije su se bavili i raskopima.

Pomoć Vlade

Vlada RS nije prepoznala važnost jednog ovakvog projekta, ističe Bošnjaković i dodaje da opstrukcije nije bili ali ni neke velike pomoći.

- Isto ovo sam započeo i u Varešu 2013. godine, tamo smo imali podršku države i lokalne zajednice, a kada je upitanju saradnja s Vladom u RS ne mogu reći da nemamo podršku, ali mislim da nisu prepoznali to – navodi Bošnjaković.

Kako kaže, možda vlasti nisu shvatile koliko ovo može biti motor za razvoj ekonomije.

Nema osporavanja

Bez obzira kakvi komentari bili, jer kako kaže Bošnjaković naš narod voli da osuđuje, osporavanja ne može biti.

- Imamo dokaze, a mi smo berzanska firma, postoje standardi po kojima radimo. Analize su rađene u licenciranim labaratorijama, a ko god sumnja u ovo, postoji sve napisano tako da nema nikakve dileme – poručio je Bošnjaković.

Za kraj je istakao i to da je Bosna i Hercegovina puna rude, te da postoje šanse da se nalazi još na nekim mjestima zlato.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.