OPĆINSKI SUD SARAJEVO

Danas iznošenje završnih riječi u predmetu "Asim Sarajlić i ostali"

Početak ročišta zakazan je za 9.30 sati

Asim Sarajlić i advokat Nermin Mulalić tokom suđenja pred Općinskim sudom u Sarajevu. Detektor

H. J. I.

3.2.2023

U Općinskom sudu u Sarajevu danas će biti održano ročište u predmetu Asim Sarajlić i ostali. Početak ročišta zakazan je za 9.30 sati a bit će iznijete završne riječi na osnovu dosadašnjeg toka suđenja.

Na posljednjem ročištu, kojim je završen dokazni postupak saslušan je vještak Vahidin Đaltur koji je bio u svojstvu svjedoka odbrane.

Vještačenje audio i videosnimaka

Vještak Đaltur nije radio vještačenje audio i videosnimka koji su predmet ovog suđenja, već je govorio o brojnim mogućnostima koje pružaju programi za montiranje audio i videozapisa.

Ono što je posebno interesovalo branioce optuženih jeste to da li je videosnimak koji je objavljen na internetu mogla smontirati osoba sa prosječnim znanjem u videomontaži.

Tužiteljica Lejla Kurtanović imala je sugestije na njegovo izlaganje i rekla je da je dao mišljenje o mogućnostima modifikacije, a ne o konkretnom snimku iz ovog predmeta. Vještak je, pak, rekao da se i taj snimak nalazi u sklopu njegovog odgovora te je dodao da telefon iz ovog predmeta nije ni imao i da mu "nije ni bio zdatak da utvrđuje manipulacije koje su na njemu eventualno rađene".

Danas će odbrana i tužilaštvo iznijeti završne riječi, a nakon toga bit će zakazano izricanje presude, a sutkinja u ovom predmetu je Amela Skrobo-Kadrić.

Snimak javno objavljen

Podsjećamo, Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović su optuženi da su od 20. do 25. februara 2020., prije izbora predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem.

Sarajlić i Delalić su obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Prevljakov protukandidat.

Tvrtković je snimio razgovor, napravio audiozapis, na kojem se čuje o čemu je razgovarao sa Sarajlićem i Delalićem, koji je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Efendić je javno objavio ovaj snimak. Delalić je nakon objavljivanja snimka napustio SDA, a kasnije je to učinio i Efendić koji je sada predsjednik SBiH-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.