SMJENA DIREKTORA OSA-E

Odlazak Bakirovog potrčka

Vijeće ministara naredne sedmice smijenit će Osmana Mehmedagića

Šta će biti s prvim pendrekom bračnog para Izetbegović. Avaz

Miralem  Aščić

3.2.2023

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i lider Naroda i pravde, najavio je jučer da će već na idućoj sjednici Vijeća ministara biti smijenjeno rukovodstvo Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Moćna agencija

To znači da će Osman Mehmedagić Osmica, teško kompromitirani direktor ove agencije i prvi pendrek porodice Izetbegović, u fotelji ove moćne agencije sjediti još najviše sedam dana. Na prvoj narednoj sjednici bit će smijenjen.

Novi koalicioni partneri uskoro će izaći s novim imenima, koja su još u fazi konačnog dogovora, a u igri su zasad najmanje dva imena.

Ono što je konačno, a to je odlazak porodičnog špijuna, čovjeka čiji je mandat obilježen brojnim aferama i zloupotrebama ove itekako važne funkcije.

Mnogi će sasvim sigurno odahnuti, jer više na sceni neće gledati spletke i montaže, koje je radila OSA po instrukcijama s Poljina, na način da su Bakirovi politički oponenti bili progonjeni i crtana im je meta na čelo.

Puno aferima

OSA se u mandatu Mehmedagića, za kojeg se otvoreno sumnja da nema ni diplomu, zbog čega je bio hapšen, pretvorila u agenciju za praćenje i prisluškivanje svih onih koji ne misle po volji Bakira i Sebije Izetbegović.

Odahnut će i mediji i novinari, za koje je Osmica tvrdio da ih prati, prisluškuje i da zna s kim se sastaju.

Odahnut će i ostale policijske agencije, koje je Osmica držao pod kontrolom, a ko nije radio kako je tražio, birao je kome će i kada oduzeti sigurnosnu provjeru. Puno je aferima radio Osmica na štetu države. Pitanje je sada samo gdje će Mehmedagić završiti ili u penziji ili u zatvoru. Protiv njega se vode najmanje tri istrage. 

Mora dokazati i porijeklo novca kako je kupio kuću u Sarajevu od vlasnika “Vatre” Šaćira Ćedića i čijim je parama kupio vozilo od Asima Sarajlića za suprugu Amelu Šehović. Sada je na redu Tužilaštvo BiH. I afera “Diploma” i afera “Sigurnosne provjere”.

Džuvo na snimku koji je objavljen 27. januara ove godine. Printscreen

Džuvo pije sa SDA ekipom

Almir Džuvo, čije se ime spominje među kandidatima za diretkroa OSA-e, nedavno je na društvenim mrežama snimljen kako u jednom restoranu slavi u društvu prijatelja, inače ljudi bliskih rukovodstvu SDA. 

Iako mjesecima prodaje maglu da je stranački neutralan, fotografije i druženje s pojedincima koji su bliski Bakiru ga demantiraju.

Riječ je o Ahmedu Švrakiću, direktoru “Hayat” produkcije, koji je objavio stori na Instagramu, a na kojem se vidi veseli Džuvo kako nazdravlja. 

Pitanje je da li je Džuvo prerano slavio svoje "imenovanje" za direktora OSA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.