ZASTUPNIK SDP-A

Mašić: Nisu poljuljani odnosi sa SBiH i NES-om

Istakao je da što se tiče Nikšića, on ostaje jedini kandidat za premijera FBiH

Mašić: Nikšić je jedini kandidat za premijera FBiH. Printscreen

H. J. I.

3.2.2023

Gost jučerašnjeg izdanja emisije Špica na TV Sarajevo bio je Damir Mašić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da je proteklih dana aktuelno pitanje da li su narušeni SDP-ovi odnosi sa SBiH i NES-om, Damir Mašić je rekao da nije.

- Iskreno da vam kažem nisu. Kako je bio čvrst dogovor sa ZNG-om i Marjanovićem u vezi izbora delegata, nažalost, takve vrste dogovora nije bilo sa SBiH-om i NES-om. Oni su naravno gledali svoj stranački interes prilikom izbora tih kandidata, tako da ne možemo primijeniti isti mehanizam, s obzirom da nije došlo do kršenja nečega što nije bilo dogovoreno - naglasio je Mašić.

Nikšić jedini kandidat za premijera FBiH

Komentirao je i izjave predsjednika SDP-a Nermina Nikšića o tome da više ni on nije siguran da će biti novi premijer Federacije BiH.

- To je ljudski, osjeća se s pravom povrijeđenim u smislu što je njegov ljudski odnos nije bio uzvraćen istom mjerom. To je vjerovatno njegov trenutni osjećaj - kazao je Mašić.

Istakao je da što se tiče Nikšića, on ostaje jedini kandidat za premijera FBiH ne samo SDP-a već kompletne koalicije te je govorio o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) u smislu osiguravanja pozicija određenih stranaka.

- Kada se do kraja sve to ogoli, HDZ bi svakako bio nezaobilazan, ali mislimo da nije dobro da bilo koji politički subjekt bude nezaobilazan. Mi smo i prije izbora govorili da ne postoji potreba za intervencijom visokog predstavnika - smatra zastupnik SDP-a.

Najbolja namjera

Mišljenja je da je Šmit vjerovatno nametnuo izmjene Izbornog zakona u najboljoj namjeri, ali da je, kada se "sve ogoli vjerovatno zablokirao" procese.

- Intervencija visokog predstavnika je, ako ostane ovako i ako bude izabran potpredsjednik FBiH iz SDA, gospodin Lendo i ne bude htio poštovati parlamentarnu većinu u oba doma, ispade da je ovdje jedino pomogao SDA-u - mišljenja je Mašić.

Smatra i da je SDA sada pozicionirana na način da ne dopušta formiranje vlasti bez nje.

- Svugdje u svijetu da onaj ko napravi problem, da ih i riješi, jer ako ne riješi ovo što je sam zakomplikovao, onda možemo opravdano sumnjati da je sve ovo uradio kako bi SDA ostavio u vlasti jer kako uopšte na drugi način tumačiti ono što je on uradio - rekao je Mašić.

SDP će početkom naredne sedmice imati prikupljene potpise osoba koje čine većinu u Parlamentu BiH te tako "vidjeti ko ne želi implementirati demokratiju i demokratske standarde u BiH".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.