LOŠI USLOVI

Stručnjak Edin Alić za "Avaz": Još nije kasno da pripremite vozilo za zimu

Aditiviranje goriva raditi samo uz strogi nadzor servisnog osoblja, kaže Edin Alić

Alić: U skladu s preporukama proizvođača. Printscreen

3.2.2023

Zima je težak period i za automobile koji su izloženi ekstremnim vremenskim prilikama. Stručnjaci upozoravaju da se mora obratiti posebna pažnja.

- Najvažnija stvar je imati tehnički ispravan automobil, a za to se morala izvršiti adekvatna priprema. Tu mislim na rashladne tekućine otporne na niske temperature koje treba koristiti u skladu sa preporukama proizvođača, kaže za "Avaz" Edin Alić, stručnjak za automobile i urednik "Auto shop magazina".

Prema njegovim riječima, automobil je trebalo pripremiti najkasnije u novembru, ali ako to neko nije napravio sada je krajnje vrijeme.

- U skladu sa preporukama proizvođača, naravno da su neophodni pneumatici sa zimskim profilom gaznoj sloja, ali tu su još neke stvari. Najbolje oružje za bolju vidljivost, vozačima su adekvatne tekućine za pranje vjetrobrana. U najkraćem, vozače treba upozoriti da bez obzira na niske temperature, sami ne rade aditiranje goriva. Tu se mora imati strogi nadzor servisnog osoblja, naglasio je Alić i dodao da bi automobil u ovim zimskim danima bilo dobro upaliti bar pet minuta nego se krene s vožnjom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.