FORMIRANJE VLASTI U FBIH

Damir Mašić za "Avaz": Šmit je na potezu, napravio je SDA nezaobilaznim faktorom

Već je najavljena mogućnost blokada sve do onog trenutka dok se neko ne smiluje da uključi SDA u novu većinu i vlast, rekao je

Armin Durgut / Pixsell

3.2.2023

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Damir Mašić (SDP) komentirao je u razgovoru za portal "Avaza" mogućnost uspostave nove Vlade FBiH sa jednim od potpredsjednika koji dolazi iz SDA.

Kazao je da se formirana većina nalazi u jako nezahvalnoj situaciji koja je izazvana izmjenama Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

Definisana većina

- S jedne strane imamo definisane i kvalifikovane većine u oba doma FBiH, a s druge strane zbog Šmitovog nametanja i amandmana, odnosno izmjena dijelova Izbornog zakona i Ustava FBiH, imamo situaciju da ukoliko bude izabran potpredsjednik FBiH iz reda bošnjačkog naroda ispred SDA da postoji, a  već je i najavljena, mogućnost blokada sve do onog trenutka dok se neko ne smiluje da uključi SDA u tu novu većinu i vlast - kaže Mašić.

Dodaje da vidi dva načina da se taj problem riješi.

- Jedna opcija je da će, ukoliko bude potpredsjednik Federacije izabran iz reda SDA, u konkretnom slučaju gospodin Lendo, poštovati demokratske procedure i demokratsku volju parlamentarne većine i neće praviti probleme oko svoje saglasnosti za mandatare, a nakon toga i za Vladu FBiH. Druga opcija je da ukoliko nastave sa blokadama koje su najavili reagira Šmit koji jedini može razriještiti tzv. Gordijev čvor koji je sam i kreirao i zapleo ga - naglašava Mašić.

Potpuno blokirao

Iako se u javnosti moglo čuti da napravljene izmjene idu na ruku HDZ-u, Mašić ukazuje da su one zapravo ruka spasa za SDA.

-  Njegovim izmjenama je samo zaštićena pozicija SDA, jer po izbornim pravilima HDZ bi bio nezaobilazan faktor u formiranju vlasti, ali SDA bi bila vrlo zaobilazna. Šmit je na potezu ako želi riješiti blokade. Dužan je odgovoriti građanima FBiH i položiti računa za ono šta radi. Uz dužno poštovanje njegove dobre volje i namjere da neke stvari odblokira ispostavilo se da ih je u potpunosti blokirao - stava je Mašić.

Dodaje da su to jedina dva puta koja vidi da se pitanje blokada riješi. 

- Izuzev toga jedino ostaje nastavak blokada i gledanje u ne znam kojem tehničkom mandatu jedne od najnepoželjnijih osoba i faca u BiH, tj. gospodina Novalića i njegove Vlade - zaključuje Mašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.