REAGIRANJE

Muftija sarajevski i član MRV BiH Nedžad ef. Grabus za "Avaz": Dijalog je moralna obaveza

Oslovljavanje muslimana muhamedancima je uvreda svih vjernika i vjernica muslimana, ističe ef. Grabus

Nedžad ef. Grabus: Uvredljivo je muslimane nazivati muhamedancima. Avaz

Alen Bajramovic

3.2.2023

Međureligijsko vijeće je 26. januara dobilo dopis od mitropolita Dabrobosanskog Hrizostoma, kojim je članove Skupštine MRV obavijestio da sa 31. januarom 2023. godine prekida članstvo u radu Međureligijskog vijeća. 

Kako je za portal "Avaza" izjavio član MRV BiH, muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus, Međureligijsko vijeće je 30. januara organiziralo vanrednu sjednicu Skupštine MRV BiH kojoj su prisustvovali svi članovi osim mitropolita Hrizostoma.

Zamoliti za tumačenje

- Članovi Skupštine su usvojili zaključak da pitanja navedena u dopisu kojeg je uputio miropolit g. Hrizostom, nisu izravno u vezi sa djelovanjem Međureligijskog vijeća u BiH, da je dijalog moralna obaveza, te da Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini nastavlja djelovati na dobrobit svih vjernika i svih religija u BiH. 

Jedan od zaključaka jeste i to da će Međureligijsko vijeće uputiti dopis sjedištu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, Nj.E. Patrijarhu Porfiriju i zamoliti za tumačenje da li je navedeno istupanje Mitropolita g. Hrizostoma stav Mitopolita ili SPC-a u cjelini. Do danas nismo htjeli istupati u javnost ali zbog flagrantnog kršenja kodeksa o vođenju Međureligijskog dijaloga dužni smo o ovome obavijestiti javnost – kazao je muftija Grabus.

Oslovljavanje muslimana muhamedancima

On dodaje da je Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na sjednici koja je u srijedu održana u Brčkom, zbog mitropolitovog oslovljavanja muslimana muhamedancima donijelo odluku da po ovim pitanjima neće sarađivati s njim.

- Oslovljavanje muslimana muhamedancima je uvreda svih vjernika i vjernica muslimana – ističe sarajevski muftija, prof. dr. Nedžad ef. Grabus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.