RAZGOVOR

Enes Obralija za "Avaz": Ako Vijeće ministara ne podrži kandidate, ponovit ćemo postupak

Na službenoj stranici Vijeća ministara BiH nemamo informaciju da je uopće najavljena sjednica, niti imamo takav dnevni red, kaže Obralija

Obralija: Nemamo informaciju o dnevnom redu. Srna

Alen Bajramovic

3.2.2023

Nakon informacije u pojedinim medijima da će se na sjednici Vijeća ministara BiH, zakazanoj za 9. februar, razmatrati i rang lista kandidata za direktore i zamjenike direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Granične policije BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čiji je predlagač Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik Nezavisnog odbora Enes Obralija za portal “Avaza” je kazao da je sve još u domenu špekulacija. 

Rang lista

Neozbiljno je da se, naglašava Obralija, sjednica zakazuje putem medija.

- Na službenoj stranici Vijeća ministara BiH nemamo informaciju da je uopće najavljena sjednica, niti imamo takav dnevni red. Ukoliko pak dođe do sjednice, hipotetički da kažem, za očekivati je da se u nekom narednom periodu raspravlja i o kandidatima koji se nalaze na rang listi za ove policijske agencije. 

Kakvu će odluku Vijeće ministara u konačnici donijeti ja ne mogu reći, ali za svaku od tih pozicija gdje ističu mandati obavljena je konkursna procedura i na rang listi su uspješni kandidati za ta radna mjesta. Hoće li Vijeće ministara dati podršku, da li će dati samo djelimično ili nikome ne mogu unaprijed ništa reći – kazao je Obralija.

Ovo su imena

Podsjetimo, mandati su krajem maja istekli direktoru i zamjeniku direktora Granične policije BiH Zoranu Galiću i Fahrudinu Halaču, direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadu Viliću i njegovim zamjenicima Ranku Vukoviću i Ivici Bošnjaku, te zamjeniku direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH Đuri Kneževiću.

Na rang listama koje čekaju sjednicu Vijeća ministara su po dva imena uspješnih kandidata. Za direktora Granične policije BiH predloženi su Robert Perić, odnosno Mirko Kuprešaković, a za poziciju zamjenika Fahrudin Halač i Amra Aljić.

Za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela predloženi su Mirsad Đelilović i Ensad Korman, a za zamjenika Goran Amidžić i Đuro Knežević. Na rang listi za zamjenika direktora SIPA-e su Zoran Galić i Vladimir Popović.

Obralija kaže da će, u slučaju da Vijeće ministara BiH ne podrži predložene kandidate, Nezavisni odbor ponoviti postupak sve dok upražnjene pozicije ne budu popunjene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.