NIJE MU TEŠKO

Zijad Omerović radi na 2.067 metara nadmorske visine: Vjetar do 150 kilometara na sat na Bjelašnici se može izdržati

To je na vrhu Bjelašnice uobičajeno, rekao je Omerović

Zijad Omerović: Nova godina bez snijega više nije rijetkost. Avaz

Alen Bajramovic

4.2.2023

Zbog jakih udara vjetra danas je na snazi narandžasti meteoalarm. Prema podacima iz Olimpijskog centra Bjelašnica i Igman, na vrhu Bjelašnice vjetar dostiže brzinu do 133 kilometra na sat.

Nije lako hodati

- Ma to nije ništa naročito. To je na vrhu Bjelašnice uobičajeno. Sve do 150 kilometara na sat naravno da nije ugodno, nije lako hodati, ali vjetar do te brzine se može izdržati. Već preko toga je ozbiljnije jer onda skoro da vam ne da da se krećete. Prednost je što na vrhu ne postoje predmeti koje vjetar može nositi, dok bi u gradu takav vjetar nosio krovove – kaže Zijad Omerović, čovjek koji već 25 godina radi kao metereološki tehničar na Bjelašnici.

Dodaje da je prije nekoliko godina izmjerena brzina vjetra i preko 200 kilometara na sat.

Njegovo radno mjesto nalazi se na 2.067 metara nadmorske visine, na najvisočijoj metereološkoj stanici na Balkanu. Jučer je stigao kući i čeka narednu smjenu.


Najvisočija meteorološka stanica na Balkanu. Avaz

Izlazak vani

- Kada se izlazi gore na posao i nije toliki problem, jer vjetar se najviše osjeti na vrhu i do 50 metara ispod vrha, a niže je dosta slabiji. Oprema je na samom vrhu, pa dok radimo nemamo potrebe puno pješačiti. Najgore je izaći vani, izmjeriti padavine, desetak metara od objekta, a ostalo je sve u ili na objektu. Problem je doći na posao, ako je veliki snijeg, grmljavina ... – kaže Zijad.

Ovu zimu naš sagovornik ocjenjuje blagom, jer nije bilo pretjerano niskih temperatura. One od minus 15 ili minus 20 stepeni na Bjelašnici su “normalne”.

- Niže su temperature na Igmanu, zbog inverzije, a na Bjelašnici je rekordna zabilježena prije nekoliko godina, kada je iznosila – 27 stepeni. Nova godina bez snijega više nije rijetkost. Ova godina je specifična, jer je do 15. januara na vrh Bjelašnice izlazilo auto, što je nezapamćeno – dodaje Zijad Omerović, metereološki tehničar sa Bjelašnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.