MUSTAFA PRLJAČA OTVORENO

Savjetnik reisa Kavazovića: Ugovor države BiH sa Islamskom zajednicom je ispolitiziran

Ono što bi ovaj ugovor omogućio - on bi stvorio pravnu osnovu za legislativnu akomodaciju, rekao je Begović

Prljača: Nastao je problem. Screenshot

A. O.

5.2.2023

Savjetnik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafa Prljača izjavio je da ugovor države BiH sa Islamskom zajednicom je ispolitiziran.

Sve tačke ugovora prošle su proceduru, postignuta je saglasnost na svim nivoima, a Vijeće ministara je ugovor proslijedio Predsjedništvu na usvajanje 2015. godine i tada, kaže nastaje problem.

Sporne tačne

- I tada nastaje problem nepotrebno, tada počinje da se politiziraju stvari iz toga ugovora, počinje da se govori kako islamska zajednica dobija više nego druge vjerske zajednice, kako su neke tačke ugovora sporne iako se diskutiralo o njima i postignuta je suglasnost - kaže Prljača.

Očigledno je da se radi o nedostatku političkog konsenzusa unutar Predsjedništva BiH, smatra prof. Nedim Begović sa Fakulteta islamskih nauka UNSA.
Pravna osnova

- Ono što bi ovaj ugovor omogućio - on bi stvorio pravnu osnovu za legislativnu akomodaciju ili za jedno sistemsko rješavanje tog pitanja na način da se zakonima o radu zakonima o državnoj službi usvoje izmjene koje bi omogućile tu prilagodbu religije na radnom mjestu - ne samo za musliumane nego i za pripadnike drugih religijskih tradicija, kazao je on.

Opširnije u prilogu BHRT-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.