KOSOVSKI PREMIJER

Kurti usporedio ZSO sa RS-om: Ovako Srbija formira "srpski svijet"

To nije u skladu s ustavom Kosova i Srbija, ako želi dati ovakvu podršku manjinama, treba to činiti u svojoj zemlji, rekao je Kurti

Kurti: Puna normalizacija odnosa. Printscreen

A. O.

5.2.2023

Premijer Kosova Albin Kurti tokom gotovanja na TRT World izjavio je da odnosi sa Srbijom nisu dobri.

- Mislim da je veoma dobro što je konačno Brisel, Vašington, Pariz, Berlin, Rim veoma angažovan na donošenju pune normalizacije odnosa između Kosova i Srbije sa pravno obavezujućim sporazumom usredsređenim na uzajamno priznavanje – rekao je Kurti.

U skladu s Ustavom

Što se Zajednice srpskih općina na sjeveru tiče, kaže da neće dopustiti da samo jedna etnička grupa ima posebna prava.

Dodao je da je kazao da svaka vrsta ZSO mora biti u skladu sa Ustavom.

- To nije u skladu s ustavom Kosova i Srbija, ako želi dati ovakvu podršku manjinama, treba to činiti u svojoj zemlji, gdje također žive brojne manjine - navodi Kurti.

Na pitanje smatra li ucjenom riječi specijalnog izaslanika SAD za Balkan Gabrijela Eskobara (Gabriela Esocobara) da odluka o ZSO nije odluka Srbije i Kurtija, već Kosova i Srbije, rekao je da uslovi oko formiranja zajednice koje je predložio nisu bili njegovi uvjeti, već ono što predviđa ustav Kosova. 

- To nije moja lična želja, već želja naroda Kosova, oni su ti koji žele međusobno priznanje prije svega, a zatim razgovarati o mogućem ujedinjenju na sjeveru Kosova - naglasio je Kurti.

Formiranje RS

Kurti je u više navrata rekao da Naveo je primjer bh. entiteta RS i asocijacije koja je prethodila formiranju tog entiteta i rata kroz koji je prošla Bosna i Hercegovina.

- To je način na koji Srbija stvara entitete na Balkanu kako bi formirala takozvani srpski svijet. To je praktički hegemonija jednog centra, Beograda, nad susjednim državama instrumentalizacijom manjine koja u njima živi - rekao je Kurti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.