GRADONAČELNIK TUZLE

Zijad Lugavić za "Avaz": Gradit ćemo 15 kilometara nove ceste, postavljamo 300 novih klupa

Realizovat ćemo dosta novih aktivnosti koje će poboljšati ekonomski razvoj, smanjiti aerozagađenje i poboljšati kvalitet života građana, rekao je

Zijad Lugavić: Prema posljednjim rezultatima CIK-a osvojio 11.055 glasova. A. Bešić

6.2.2023

Zijad Lugavić (SDP) novi je gradonačelnik Tuzle. On je na toj poziciji naslijedio Jasmina Imamovića, stranačkog kolegu. 

Lugavić je prema posljednjim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) osvojio 11.055 glasova (47,38 posto) dok je na drugom mjestu nezavisni kandidat Mirnes Ajanović sa 7.223 glasova (30,95 posto).

On je u razgovoru za "Avaz" kazao da su rezultati izbora demokratska volja građana te im se zahvalio što su svoj glas dali njemu. 

- Ja bih želio da iskoristim ovu priliku da se zahvalim svim građankama i građanima Tuzle što su iskoristili svoje građansko i demokratsko pravo da izađu jučer na izbore, a posebno se zahvaljujem građankama i građanima koji su odlučili da svoj glas daju meni za izbor za gradonačelnika - rekao je Lugavić.

300 novih klupa

Predstavio je neke od projekata koje će realizirati u narednom periodu te je istakao da smatra da će biti urađeno i više od onog što je predviđeno planom rada.

- Ono što moramo uraditi je da poboljšamo ono što je do sada urađeno i da izgradimo novo. U tom kontekstu ćemo realizovati dosta novih aktivnosti koje će poboljšati ekonomski razvoj, smanjiti aerozagađenje, poboljšati kvalitet života građana i sve druge aspekte kulturnog života naših umjetnika i sportista grada Tuzle. U tom segmentu su definisane i aktivnosti u okviru mog programa rada i odmah ćemo krenuti sa realizacijom tako možemo obezbijediti kvalitetnu realizaciju i što brži i dalji ekonomski i društveni razvoj i svaki drugi segment razvoja - rekao je Lugavić.

Najavljena je izgradnja novih sportskih i dječijih  igrališta. Osim toga, bit će izgrađene i nove nastrešnice na autobuskim stajalištima.

- Zatim, minimalno 300 novih klupa i sanacija postojećih tako da ćemo i u tom segmentu poboljšati ambijent, radit ćemo minimalno 15 kilometara izgradnje novih cesta u ovoj godini. Kada govorimo o smanjenju aerozagađenja tu ćemo realizovati dosadašnje linije podrške našim sugrađanima, ali ćemo ih proširiti i sa dvije nove, sufinansirat ćemo sanaciju fotonaponskih panela, zatim ćemo uključiti i socijalne kategorije stanovništva, tako da socijalno ugrožene kategorije uđu u dosadašnje programe utopljavanja i zamjene peći na ugalj, u većem ćemo iznosu sufinansirati, možda i do 90 posto - naglašava Lugavić. 

Kvalitetniji sadržaj

Veoma je veliki broj aktivnosti za koje je siguran da će uraditi, a koje se nalaze u programu rada. 

- Tu je naravno i oblast kulture i veliki broj kulturnih manifestacija koje ćemo nastojati da unaprijedimo. Vodit ćemo računa da sadržajno bude što kvalitetnije. Ja sam siguran da ćemo moj tim i ja uraditi dosta više nego što je to navedeno u programu za 2023. i 2024 godinu. Evo već danas startamo sa prvim sastankom i razgovarat ćemo o novim aktivnostima - zaključio je Lugavić.

Pored Lugavića u utrci za prvog čovjeka Tuzle nalazili su se još i Omer Berbić iz Naše stranke te četiri nezavisna kandidata, odnosno Mirnes Ajanović, Derviš Čičko, Almir Arnaut i Halid Žigić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.