POZOVITE 17023

Crveni križ BiH aktivirao humanitarni broj za pomoć građanima Turske i Sirije

Pozivaju se i druge nevladine i karitativne organizacije, kompanije i građani BiH da se pridruže u ovoj zajedničkoj humanoj akciji

Sirija nakon zemljotresa. Anadolija

S. S.

6.2.2023

Društvo Crvenog križa BiH pokrenulo je apel za pomoć ugroženom stanovništvu Sirije i Turske usljed razornog zemljotresa koji je pogodio dvije zemlje.

S tim u vezi aktiviran je humanitarni broj 17023, čijim pozivanjem se doniraju 2 KM, a pokrenut je i namjenski humanitarni račun za prikupljanje druge vrste pomoći, odnosno, novčanih sredstava za pomoć stanovništvu ovih zemalja. (Sredstva se mogu uplatiti na žiro račun od Društva Crvenog krsta/križa BiH broj 1340011130004680, naziv banke: ASA Banka d.d. Sarajevo, adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.)

U komunikaciji s Crvenim polumjesecom

Također, Crveni križ Federacije BiH formirao je i jedinicu za brzi odgovor koja je spremna, posredstvom Društva Crvenog krts/križa BiH, otputovati u misiju i pružiti podršku timovima Crvenog polumjeseca na terenu. Riječ je o jedinici za naprednu prvu pomoć, psihosocijalnu podršku, procjenu, planiranje i koordinaciju u sastavu od 12 članova, uglavnom medicinskog osoblja različitih specijalnosti, saopćeno je iz Crvenog križa Federacije BiH.

Društvo Crvenog krsta/križa BiH je zajedno sa svojim entitetskim organizacijama - Crvenim križem Federacije BiH i Crvenim krstom Republike Srpske, te Crvenim krstom/križem Brčko distrikta BiH od samog početka u komunikaciji s Predstavništvom Turskog Crvenog polumjeseca u BiH, a potom i uredima u Turskoj i Siriji.

Pomoć u vidu novca

- Kako se ne bi dogodilo da značajne količine humanitarne pomoći, koja nije tražena ostanu neiskorištene u skladištima te zbog otežanog transporta iz ove dvije zemlje ističu kako je najbolje prikupljati pomoć u vidu novca, putem humanitarnog broja ili računa, koji će se onda iskoristiti lokalno prema potrebama stanovništva koje se ubrzano mijenjaju - navodi se u saopćenju.

Pozivaju se i druge nevladine i karitativne organizacije, kompanije i građani BiH da se pridruže u ovoj zajedničkoj humanoj akciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.