BLOK IZMEĐU DVIJE PLOČE

Profesor Hazim Hrvatović za "Avaz": Nakon glavnog udara danima može trajati serija slabijih zemljotresa

Prema podacima koje ja imam, ovo je jedan od jačih zemljotresa u zadnjih 100 godina, istakao je

Hrvatović: Turska se nalazi u aktivnom području. Avaz

Alen Bajramovic

6.2.2023

Poznato je da je Turska u seizmički aktivnom području tako da razoran zemljotres čije posljedice će se tek zbrajati ne predstavlja iznenađenje. Ovo je za portal "Avaza" izjavio akademik Hazim Hrvatović, bh. ekspert za regionalnu geologiju i tektoniku.

- Prema podacima koje ja imam, ovo je jedan od jačih zemljotresa u zadnjih 100 godina. Turska se nalazi u aktivnom području, u bloku koji se nalazi između dvije ploče - arapske i euroazijske. To je taj Anadolijski blok. U njegovom sjevernom dijelu nalazi se sjeverni anadolijski rasjed koji ide od Istanbula prema istoku Turske. On je seizmički jako aktivan. Zemljotres koji se desio jutros u Istočnom anadolijskom rasjedu je na granici sa arapskom pločom i nije čudno što se desio tu. U tom dijelu zabilježen je veći broj historijskih zemljotresa - kazao nam je Hrvatović.

I ova, kao i ranije slične tragedije, ukazuju na mjere preventivne zaštite, jer u trenutku kada se dese, kaže naš sagovornik, od zemljotresa ne možete pobjeći.

- Iza ovog zemljotresa može se desiti čitav niz slabijih i to može trajati danima. Gledao sam neke snimke, stara gradnja je srušena, novija je oštećena, tako da u seizmički aktivnom zonama treba imati posebne uslove građenja. Ovo je još jedna opomena svima nama - ističe bh. stručnjak Hazim Hrvatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.