POLEMIKA JAVNOSTI

Novi nikotinski proizvodi na našem tržištu uznemirili roditelje, nužno je "spustiti loptu"

Nikotinske vrećice ne sadrže duhan, nema izgaranja i dima, što je najveća prednost u odnosu na cigarete kazao je prof. dr. Šekiba Sokolovića, interni

Smatraju se za proizvode smanjene štetnosti. Avaz

7.2.2023

Veliku buru u bh. javnosti, početkom ove godine, izazvala je informacija da sve veći broj učenika osnovnih i srednjih škola koristi „snus“, vrećice duhana koje su, osim u Švedskoj, zabranjen proizvod širom Evropske Unije. Ova javna debata i izostanak saznanja javnosti o čemu se tačno radi i kako takvi proizvodi dolaze do maloljetnika, negativno svjetlo je bacila na naoko sličan proizvod, odnosno nikotinske vrećice koje su su legalan i dostupan proizvod u EU, pa samim tim i u našoj zemlji. Nikotinske vrećice ne sadrže duhan i stručnjaci ga svrstavaju u proizvode smanjenje štetnosti koji imaju ulogu i u borbi protiv pušenja, a mnogi ga smatraju jednim vidom "pomoći" kod smanjenja, ali i potpunog prestanka konzumiranja cigareta.

Nedavno je Elma Dizdarević, potpredsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja KS, rekla da se Upravni odbor kantonalnog Vijeća roditelja nedavno odlučio obratiti Ministarstvu unutrašnjih poslova sa zahtjevom za pojačanu kontrolu prodaje takvih proizvoda oko škola. "Između ostalog, poslali smo zahtjev i kantonalnom inspektoratu, odnosno inspektoratu za tržište, da se izvrši kontrola koliko je taj proizvod dostupan djeci, posebno u blizini škola. Taj duhanski proizvod zabranila je EU, njegovu upotrebu, odnosno distribuciju i prodaju tih proizvoda. Zašto bi onda BiH bila mjesto gdje je taj proizvod dostupan? Kad sakupimo sve informacije, s adresa kojima smo pisali, zatražit ćemo podršku i Ministarstva za odgoj i obrazovanje da pojačamo kontrolu unutar škola", rekla je ona.

Važno je naglasiti da bez obzira na to što tržišne inspekcije nisu utvrdile prisutnost tog zabranjenog proizvoda na tržištu, javnost je zbog manjka informacija negativni stav usmjerila prema naoko sličnom proizvodu koji je legalan i dostupan u EU pa i u BiH, a radi se o nikotinskim vrećicama.

Tragom polemike u kojoj se zamijenila nikotinske vrećice za „snus“, te koja je izazvala je veliku zabrinutost roditelja, kao i cijele bh. javnosti, razgovarali smo sa predstavnikom medicinske struke koji je u razgovoru za „Dnevni avaz“ razjasnio o kakvom proizvodu je riječ.

Izostanak regulative

Nikotinske vrećice, smatraju se proizvodom nove generacije koji ima sve preduslove da postanu faktor promjene u kontrolisanju duhana i smanjenju štetnih posljedica po zdravlje čovjeka. U principu, nove kategorije proizvoda su manje štetne od tradicionalnih duhanskih proizvoda koji se koriste širom svijeta, jer njihovom konzumacijom nema gorenja i s gorenjem povezanih štetnih spojeva, poput katrana.

U proteklih nekoliko godina među odraslim pušačima, kao i onima koji to više ne žele biti, sve su zastupljeniji nižerizični bezdimni proizvodi u koje između ostalog spadaju e-cigarete, grijani duhanski proizvodi, kao i nikotinske vrećice.

Ono što je važno za naglasiti, tu se radi o proizvodu koji u sebi sadrži nikotin, pa slijedom toga treba biti zakonski regulisan i nedostupan maloljetnicima, što je trenutno vakuum u našoj zemlji. Tim povodom, stručnjaci upozoravaju da nam je u ovom slučaju potrebna edukacija javnosti i trgovaca te bolja regulacija umjesto postojeće hajke.

Bez dima

Prema riječima prof. dr. Šekiba Sokolovića, internista, kardiologa i reumatologa, nikotinske vrećice ne sadrže duhan, te nema izgaranja i dima , što je njegova najveća prednost.

- Različite arome i količine nikotina u nikotinskim vrećicama koje su se pojavile na našem tržištu omogućavaju korisnicima uživanje u nikotinu bez dima. Međutim, postoje slične vrećice koje sadrže duhan i njih nazivamo snus. . To je ta razlika. – navodi dr. Sokolović i dodaje da je rađeno dosta studija po cijelom svijetu, od Japana pa nadalje, koje su pokazale da teški pušači, koji ne mogu da se odviknu od pušenja, koriste nikotinske vrećice kao sigurniji način unosa nikotina . „Dokazano je da mnogi uz pomoć takvih proizvoda prestaju da puše i da se broj pušača smanjuje uz ovu alternativu ", zaključuje doktor Sokolović.

Nikotinski proizvodi za oralnu upotrebu predstavljaju novu generaciju nikotinskih proizvoda bez dima i duhana. Prema izvještaju Komisije za oralni nikotin iz 2020. godine, koncept smanjenja štete potvrđen je u članku 1. Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana (FCTC).

Za ukupnu dobrobit javnog zdravlja i zdravstva, trend prelaska odraslih pušača sa cigareta na alternativne bezdimne proizvode, u šta spadaju e-cigarete, grijani duhanski proizvodi i nikotinske vrećice bio bi koristan.

 

Dr. Sokolović: Mnogi pomoću takvih proizvoda prestaju pušiti. Avaz

Prestanak pušenja uz nove alternativne proizvode

Značajnu ulogu alternativnih proizvoda u prestanku pušenja, naročito e-cigareta koje su najrasprostranjenije, potvrđuju i brojna istraživanja.

Na primjer, studija Eurobarometra iz 2021. pokazuje kako je 57 posto evropskih pušača ili bivših pušača upravo korištenjem e-cigareta uspješno prestalo ili smanjilo pušenje (30 posto korisnika e-cigareta potpuno je prestalo pušiti, a još 27 posto je smanjilo konzumaciju duhana). Pritom, izvještaj naručen za Evropsku komisiju pokazao je da je 54 posto osoba starijih od 26 godina kao razlog za korištenje e-cigareta navelo "pokušaj prestanka ili smanjenja konzumacije drugog duhanskog proizvoda".

Studija francuskog Nacionalnog instituta za zdravstvo i medicinska istraživanja (INSERM) pokazala je da je "korištenje e-cigareta povezano sa smanjenjem pušenja i pokušajem prestanka pušenja za pojedince koji su je koristili manje od jedne godine", uz napomenu da se "dodatne pogodnosti očekuju s dužom upotrebom".

Nikotinske vrećice nude slične prednosti javnom zdravlju, jer brojne studije potvrđuju da je nivo toksičnosti niži nego u proizvodima koji sadrže duhan. Previše restriktivni propisi o oglašavanju i promociji ograničavaju informisanje i svijest odraslih pušača i time pogoršavaju postojeće pogrešne percepcije i mogu odvratiti pušače od razmatranja manje štetnih proizvoda u odnosu na nastavak pušenja.

Potreba za ispravljanjem pogrešne percepcije javnosti o različitim nikotinskim proizvodima uočena je u nedavnom pregledu dokaza od strane "Public Health England" (2018), koji je naveo da se "(mis)percepcija nikotina i različitih proizvoda koji sadrže nikotin treba riješiti i da se stanje dodatno pogoršalo od izvještaja PHE iz 2015. koji je insistirao na davanju jasnih i tačnih informacija o relativnoj štetnosti tih proizvoda".

Šta je rješenje kako bi se sanirao postojeći izazov

Ono što je prioritetno u Bosni i Hercegovini je stavljanje ove vrste proizvoda u zakonske okvire te edukacija trgovaca kako nikotinski proizvodi ne bi bili dostupni djeci i mladima, te kako bi odrasli pušači bili upoznati sa rizicima konzumacije na koju se odlučuju. Nužna je i regulativa koja prepoznaje potencijal smanjenja štete alternativnih proizvoda bez dima u usporedbi s duhanskim proizvodima za pušenje. U konačnici, potrebno je uspostaviti praksu odgovorne promocije i sistema provjere uzrasta kupaca na prodajnim mjestima kako bi se osiguralo da mlađi od 18 godina nemaju pristup ovoj vrsti proizvoda.

Bez obzira što nikotinske vrećice nisu bez rizika za naše zdravlje, činjenica je da su mnoge pušače podržale da prebrode put prestanka konzumiranja cigareta. Dakle, previše restriktivni propisi o ovim proizvodima, vode ka direktnom uskraćivanju informacija odraslim pušačima i samim tim onemogućavaju da se odluče za alternativu koja im može pomoći pri smanjenju ili potpunom odvikavanju od cigareta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.