ŽIVOTNA PRIČA

Nermin Osmanović otpad prikupljao 15 godina pa osnovao vlastitu kompaniju

Zaposlio sebe, dvojicu sinova, dvojicu braće i komšije, i sve osigurao, a i plaće su redovne

Nermin Osmanović na sortiranju sekundarnih sirovina. Avaz

H. Čalić

8.2.2023

Dobojlija Nermin Osmanović (39) skoro 15 godina radio je za druge. Prikupljao je otpad ili, bolje rečeno, sekundarne sirovine za druge, a onda se prije šest godina odlučio osnovati vlastitu kompaniju „Nerko“, sa sjedištem u Doboju. Zaposlio je sinove, braću i komšije i krenuo u vlastiti biznis.

Pokreni se

Danas je Nermin uspješan poduzetnik, a ni kriv ni dužan, zahvaljujući Ambasadi SAD u BiH i kampanji „Pokreni se“ SAD, postao je popularan. Nije političar, a njegova fotografija se nalazi na velikim bilbordima diljem naše države.

Skroman je ovaj Dobojlija, s kojim smo razgovarali u unajmljenom prostoru u Maloj Brijesnici u Doboj-Istoku.


Radnici imaju osiguran i topli obrok, piće te prijevoz kući. Avaz

- Potez da samostalno krenem u prikupljanje, sortiranje i plasman sekundarnih sirovina bio je presudan. Zaposlio sam sinove Damira (22) i Fikreta (18), braću Kasima i Mevludina i dvojicu komšija.

Svi smo osigurani, posla ima, plaće su redovne i solidne. Imamo i svoje saradnike koji nam isporučuju prikupljeni otpad. I cijena nije loša, kilogram željeza pola marke, bakra 12,5 maraka i tako redom - kazao je Osmanović.

Ponosan na sve

Ističe kako je ponosan na ono što radi, što od otpada čisti naše rijeke, jezera, livade. Kaže da posla ima napretek, a pod zakupom su mu dvije lokacije, u Doboju i Doboj-Istoku. Za svoje radnike, osim plaće, osigurali su svaki dan topli obrok, osvježavajuće piće i prijevoz kući u Doboj.

Pomažu Romima u Doboju

Na otkupnoj stanici u Gračanici zatekli smo dvojicu sakupljača otpada Valerija Osmanhodžića i Alena Osmanovića iz Gračanice. Toga dana njih dvojica su predala firmi „Nerko“ robu i zaradila 152 marke.

Nermin, radeći ovaj posao i kao predsjednik Udruženja Roma „Zlatni točak“, obilato pomaže Romima u Doboju u vidu paketa prehrambenih proizvoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.