ŠTA TREBAJU URADITI

Par se javio portalu "Avaza": Provjerili smo kakva je procedura usvajanja bebe iz Sirije

Svaki centar za socijalni rad je nadležan za dijete koje se nalazi na području te države

Kantonalni centar za socijalni rad: To je u nadležnosti druge države. Facebook / AP

8.2.2023

Redakciji portala "Avaza" jučer se javio mladi bračni par iz Sarajeva koji želi da usvoji djevojčicu iz Sirije, rođenu pod ruševinama razornog zemljotresa, kojoj je majka preminula. 

Kontaktirali smo Centar za socijalni rad Kantona Sarajevo kako bismo provjerili kakva je procedura usvajanja djeteta iz druge države.

Porodični zakon FBiH

Kako nam je objasnila Silva Španjić, koordinatorica za pedagoške poslove, naši centri za socijalni rad nisu nadležni za to, te bi se konkretno ovom slučaju bračni par morao obratiti centru za socijalni rad u Siriji. 

- Svaki centar za socijalni rad je nadležan za dijete koje se nalazi na području te države. Mi nemamo nikakve ingerencije. Sva pitanja koja se tiču usvajenja djece iz neke druge zemlje moraju se obratiti nadležnoj ustanovi u toj zemlji. Sva usvajanja idu u skladu sa Porodičnim zakonom FBiH, postoji jedan odjeljak koji se odnosi na usvajanja u kojem je objašnjena procedura - kaže nam Španjić.

Zaduženje institucija

Dodaje da centar za socijalni rad ne može biti ni posrednik te da je za svako usvajanje djeteta zadužena institucija na čijem području živi dijete. 


- U tom konkretnom slučaju, ne vjerujem da će ta djeca u kratkom vremenu ići na usvajanje. Situacija je takva da se prvo mora vidjeti koliko ima djece, na koji način će se zbrinuti i imaju li srodnike - navodi Španjić.

Objašnjava nam da bi došlo do usvajanja djeteta iz neke druge države moralo bi značiti da u toj državi ne postoji osoba koja bi dijete željela usvojiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.