SUD BIH

Potvrđena optužnica protiv bivših pripadnika Armije BiH za zločine u Bosanskoj Krupi

U ljeto 1995. pripadnici voda vojne policije u grupama su izvodili zarobljene pripadnike VRS-a i iste lišili života

Zločini su počinjeni u Bosanskoj Krupi. BIRN BiH

A. O. / BIRN BIH

8.2.2023

Državni sud potvrdio je optužnicu koja sedmoricu nekadašnjih pripadnika Armije Bosne i Hercegovine tereti za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Bosanske Krupe počinjene 1995. godine.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine je ranije saopćeno da je optužnica podignuta protiv nekadašnjih pripadnika 511. slavne brdske brigade Armije BiH Senada Bužimkića zvanog Grga, Rizaha Fajića zvanog Faja, Almira Sefića, Ermina Kadića, Amira Patkovića zvani Pače, Irfe Velagića zvanog Mekenzi i Suada Nesimovića, piše BIRN BiH.

Zarobili pripadnike vojske

U optužnici se navodi da su pripadnici Armije BiH prilikom napada na položaje Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka na području Bosanske Krupe od polovine maja do polovine jula 1995. zarobili najmanje 25 pripadnika Vojske RS (VRS).

Neposredno nakon zarobljavanja i onesposobljavanja za borbu početkom jula 1995. je ubijeno šest pripadnika VRS-a, dok su preostali, njih najmanje 21, koji su zarobljeni u rejonu Ćojluka zatvoreni i držani u vojnom pritvoru u mjestu Pištaline, u kojem su mučeni i koji je obezbjeđivala Vojna policija 511. slavne brigade.

- U ljeto 1995. pripadnici voda vojne policije u grupama su izvodili zarobljene pripadnike VRS-a i iste lišili života na tri lokacije na području Bosanske Krupe, i to na lokacijama Perna – Padež i Perna – Vojna ekonomija upotrebom vatrenog oružja, dok su ih ispred vojnog zatvora lišili života tukući ih drvenim kolčevima do smrti - navodi se u potvrđenoj optužnici.

Pozivanje svjedoka

Tijela ubijenih, kako stoji u optužnici, razmijenjena su početkom decembra 1995. u mjestu Koprivna, u općini Sanski Most.

Iz Tužilaštva su najavili da će navode optužnice dokazivati pozivanjem 118 svjedoka, od čega šest svjedoka uz dodijeljene mjere zaštite, tri stručna vještaka i prilaganjem više od 180 dokaznih materijala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.