"NISU ISPOŠTOVALI ZAKON"

Borenović: Novoj koaliciji se žurilo da razgrabe pozicije

Borenović kaže da nije nepoznanica da režimu iz RS poštovanje zakona nije jača strana

Branislav Borenović. Armin Durgut / Pixsell

H. J. I.

9.2.2023

- Od najava programske, a ne matematičke, koalicije na nivou BiH koja će se baviti ekonomskim preporodom, nakon današnje sjednice Vijeća ministara ostao je samo ekonomski preporod njihovih stranaka i kadrova. Od velikih projekata, očekivano, ostao je samo projekat podjele plijena između novih koalicionih partnera – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović komentirajući današnju drugu sjednicu Vijeća ministara koja je u više od 30 tačaka obuhvatala imenovanja novih kadrova.

Borenović kaže da se novoj koaliciji toliko žurilo da razgrabe pozicije, da nisu ispoštovali ni minimum zakonskim procedura.

Zakonske procedure

- Direktor Agencije za lijekove BiH, dr. Zolak, koji je profesionalno rukovodio agencijom koja je za vrijeme njegovog mandata održala stabilnost i poslovala strogo u okviru zakona, danas je smijenjen i na tu poziciju je protuzakonito imenovan novi v.d. direktora. Zakon o upravi BiH izričito isključuje istek vremena na koje je lice imenovano kao osnov za imenovanje vršioca dužnosti. Međutim, u zemlji u kojoj vlada bezakonje provoditi konkursne procedure, kako zakon koji bi upravo vlast prva morala poštovati nalaže, potpuno je suvišno i nebitno vladajućem režimu – rekao je Borenović.

Borenović kaže da nije nepoznanica da režimu iz RS poštovanje zakona nije jača strana i da ih od posljedica toga čuva korumpirani dio pravosuđa, ali da je zanimljivo da su protuzakonite odluke podržali i njihovi federalni koalicioni partneri koji su kampanje i karijere gradili na navodnom poštenju i borbi protiv kriminala i korupcije.

Vraćanje nadležnosti

- Također, budući da je Agenciju za lijekove BiH prigrabio SNSD, a po svemu sudeći njima će pripasti i Uprava za indirektno oporezivanje, postavlja se pitanje šta ćemo sada sa duplim institucijama? Svima je poznato da je većina u Narodnoj skupštini RS usvojila zaključke prema kojima RS, ide u osnivanje, između ostalog, i vlastite Agencije za lijekove i UIO, kao i da je politika SNSD-a vraćanje nadležnosti RS. Ovo bi možda bila zbunjujuća okolnost da se ne radi baš o ovoj stranci, ali budući da je Dodikov SNSD u pitanju, još jednom se potvrdilo ono što odavno znamo: lažu čim zinu – poručio je Borenović.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.