KAZNA FACE TV

Bećirović o odluci RAK-a: To je put u uvođenje medijskog mraka

Nadamo se da će RAK djelovati u skladu s propisima i zakonom, poručio je član Predsjedništva BiH

Bećirović: Nedopustivo je da se Milinović slično ponaša na poziciji direktora RAK-a. Fena

E. Ć.

10.2.2023

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović osudio je neprofesionalni i tendenciozni poter Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) koja je izrekla drakonsku kaznu Face televiziji i uredniku Senadu Hadžifejzoviću.

Uvođenje u medijski mrak

Kako je Bećirović naveo u saopćenju, RAK je ovom skandaloznom odlukom o nesrazmjeno visokoj kazni pokazao da djeluje isključivo u duhu destruktivnih politika.

- Odluka RAK-a je put u uvođenje medijskog mraka, odnosno - ušenje kritičke misli i slobode medija u BiH. 

Nažalost, očigledno je da istinske medijske slobode, nezavisnost i transparentan rad medija ne odgovaraju upravo onim političkim strukturama koje bi trebale raditi na njihovom jačanju - rekao je Bećirović.

On je istakao da je djelovanje direktora RAK-a u slučaju Face TV i novinara Senada Hadžifejzovića neprihvatljivo, posebno uzimajući u obzir da predstavlja značajnu agenciju države Bosne i Hercegovine.

Čak 19 izvršnih mjera

Podsjeća da je RAK, kojim sada rukovodi Draško Milinović, ranije izrekao čak 19 izvršnih mjera, odnosno sankcija protiv RTRS-a i samog Milinovića zbog pristrasnosti jednoj politici, zbog cenzure, odnosno kršenja postulata profesionalnog izvještavanja.

- Nedopustivo je da se Milinović slično ponaša na poziciji direktora RAK-a. Nadamo se da će RAK djelovati u skladu s propisima i zakonom, a što bi omogućilo novinarima i medijskima kućama ambijent da bez pritisaka profesionalno obavljaju svoj posao objektivnog informiranja javnosti - poručio je Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.