NAČELNIK GSS-A PRENJ

Almir Karkelja za "Avaz" iz Turske: Laku noć, mirno spavaj BiH, ovdje niko ne spava

Nažalost nismo ni blizu Hataja ne znamo ni gdje idemo, rekao je Karkelja

Almir i Adis Karkelja. Avaz

11.2.2023

Načelnik GSS-a Prenj iz Konjica Almir Karkelja sa ekipom je jutros otputovao u Tursku u spasilačku misiju. Prvi dan je protekao uredu.

- Svi pripadnici GSS-a Prenj su dobro i zdravo i konačno smo stigli na odredište u Adijaman (Adiyaman) gdje ćemo biti do daljnjeg. Po dolasku na aerodrom Istanbul dočekali su nas pripadnici AFAD-a koji nas provode kroz odjeljenja za kontrolu bez ikakve kontrole. Vidljivo je prisutna velika tuga. Čuje se veliko poštovanje turskih policajaca i službenika, Bosna Hersek-Arama Kurtarma, pozdravljaju glasno i zahvaljuju. U jednom dijelu aerodroma spajaju nas sa velikim brojem humanitaraca iz Pakistana, koji nas sa simpatijama gledaju, slikaju se sa nama, dijele hranu i slatkiše, velika je to država – kazao je Karkelja za portal "Avaza".

Pridružili im se spasioci

Nakon nekog vremena posebnim vanrednim letom odletili su u Adanu. U avionu su im se pridružili spasioci iz Kine i Švedske.

- Pilot preko zvaničnog razglasa u avionu pozdravlja spasioce iz Bosne, Kine i Švedske, te humanitarce iz Pakistana, svima im znači pomoć i podrška cijelog svijeta. Po dolasku u Adanu dobijamo poruku ako smo u mogućnosti u Hataju (Hatayu) da pružimo pomoć ženi koja je ostala zatrpana i poslala nam njenu lokaciju. Nažalost nismo ni blizu Hataja ne znamo ni gdje idemo. Ne čeka nas niko, strašno puno ljudi dolazi da pomogne, ne može se to tek tako izorganizirati. Nakon duže potrage i čekanja dolazi čovjek po nas i vodi nas. AFAD Procedura oko prijema, upisa i ostalog traje podugo - kazao je on.

Vole Bosance

Dodaje da im ljubazni Turci daju kartice interneta od 50 GB. Kako kaže, vole posebno Bosance.

- Dva helikoptera su nas 14 prevezli u Adijaman, tamo nema bosanskih timova, mada smo tražili da budemo blizu naših, ali tako je kako je, kako bude drugima bit će i nama – dodao je.

U tom mjestu trenutno je 02:00 sata iza ponoći, dva sata više nego u BiH.

- Laku noć, mirno spavaj Bosno i Hercegovino, ovdje niko ne spava – poručio je Karkelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.