ŠEF MISIJE OSCE-A

Bh. političari su više zainteresirani za političke bitke, nego za pronalaženje rješenja

izabrani bosanskohercegovački lideri, kao i policija, tužioci i sudije, trebaju napraviti iskorak i ostaviti po strani razlike te početi raditi

Ageler: Prijeko potreban zamah u reformskim procesima. Fena

FENA

11.2.2023

Ambasador Brajan Ageler (Brian Aggeler) u oktobru prošle godine preuzeo je dužnost šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini nakon čega je obišao gradove u BiH te razgovarao s predstavnicima vlasti, ocijenivši da se BiH suočava sa nekim stvarnim izazovima.

Kako je kazao u intervjuu za Fenu, mnogi bh. politički lideri više su zainteresirani za političke bitke nego za pronalaženje rješenja za državu, a korupcija u značajnoj mjeri utiče negativno na svakodnevni život ljudi, a uz prisustvo kulture nekažnjivosti zbog nedostatka procesuiranja situacija se i pogoršava.

- Pored toga, obrazovne politike i praksa u BiH prečesto dolijevaju ulje na vatru umjesto da spriječe etničke podjele u državi, uskraćujući mnogoj djeci inkluzivno, nediskriminatorno i kvalitetno obrazovanje koje zaslužuju - smatra Aggeler.

Istinski napredak

Ipak, nakon što se sastao s građanima i mnogim predanim zvaničnicima iz cijele države, izrazio je uvjerenje da BiH zaista može ostvariti istinski napredak - ako izabrani predstavnici budu imali hrabrosti da preduzmu neophodne korake.

Kaže da su politički lideri naglasili opredijeljenost ka tome da BiH učini korak naprijed na svom reformskom putu kroz otvaranje radnih mjesta, borbu protiv korupcije i jačanje vladavine prava, osiguravanje kvalitetnog obrazovanja i očuvanje životne sredine.

- Svi želimo vjerovati da to nije samo retorika. Da bi se održao taj zamah i napredak za dobrobit građana, izabrani bosanskohercegovački lideri, kao i policija, tužioci i sudije, trebaju napraviti iskorak i ostaviti po strani razlike te početi raditi - naglasio je Ageler.

On je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je novi saziv Vijeća ministara BiH nakon održanih oktobarskih općih izbora, imenovan brže nego ikada ranije, donoseći neka nova lica i koalicije na različitim nivoima vlasti.

Smatra da će to dovesti do prijeko potrebnog zamaha u reformskim procesima naročito u svjetlu nedavno dodijeljenog statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, dodajući da je Misija zainteresirana za ostvarivanje saradnje s novim rukovodstvom jer se mnogo toga može ostvariti uz postojanje političke volje.

Izmjene Izbornog zakona

Govoreći o izbornom zakonodavstvu u BiH, Aggeler je podvukao da su u toj oblasti nesporne izmjene na sveobuhvatan način, a prema istraživanju javnog mnijenja koje je Misija OSCE-a provela 2022. godine, više od 60 posto ispitanika vjeruje da je važno izmijeniti Izborni zakon.

S obzirom na to da su vlasti propustile da to učine, neriješeno pitanje izmjena Izbornog zakona BiH i dalje predstavlja prepreku osiguravanju budućih pravovremenih i pravednih izbora u državi, funkcionalnosti i formiranju tijela vlasti te dalje smanjuje nivo povjerenja građana u integritet i transparentnost procesa glasanja, kaže ambasador.

Osvrnuo se na odluku visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da nametne izmjene Izbornog zakona u izbornoj noći, kazavši da niko, pa ni OHR, ne želi da nameće rješenja, a ta mjera je donesena kao odgovor na situaciju u kojoj bosanskohercegovački političari nisu uradili svoj posao.

- To može biti frustrirajuće za građane, ali 27 godina nakon rata, politički lideri treba da preuzmu više odgovornosti, tako da bude manje potrebe da međunarodna zajednica rješava probleme - stava je šef Misije OSCE-a.

Govoreći o korištenju govora mržnje, Aggeler kaže da je u poređenju s prethodnim izbornim ciklusima donekle smanjen trend korištenja uvredljivog, ponižavajućeg načina izražavanja ili retorike podjela tokom predizbornih kampanja, što su pokazali rezultati analize Vijeća za štampu i online medije u BiH čiju je provedbu podržala Misija.

Oni naglašavaju uspjeh napora koje su uložile redakcije medijskih kuća da bi smanjile broj negativnih komentara, ipak govor mržnje, kao i incidenti motivirani predrasudama i krivična djela počinjena iz mržnje i dalje prevladavaju u BiH, a njihova su meta često osobe koje su već marginalizirane i ranjive.

- Putem osam terenskih ureda Misije, praćena je situacija prije i tokom izbora. Pratimo i bilježimo sve takve incidente, uključujući one koji se odnose na izbore. Misija pruža obuku sudovima i policiji u cijeloj državi o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje, kao dio naših širih napora usmjerenih da se unaprijede odgovori pravosuđa na nasilje motivirano predrasudama - dodao je ambasador.

Sigurne zajednice

Naglasio je da, kada god se oni dese, tokom izbora ili u bilo kom drugom trenutku, takvi incidenti zahtijevaju svrsishodne i djelotvorne institucionalne odgovore i reakcije. Sa aktivnostima i govorom kojima se podstiču podjele mora se suočavati na adekvatan način da bi se osiguralo da zajednice širom BiH budu sigurne i da budu zajednice ravnopravnosti.

- Istovremeno, ne smije se zloupotrebljavati zakon o zabrani govora mržnje da bi se napadao važan rad legitimnih novinara. Nažalost, naš monitoring pokazuje da su u BiH sve češće na meti prijetnji, fizičkih i cyber napada, kao i internetskih kampanja narušavanja ugleda - podvukao je.

Napomenuo je da novinari igraju ulogu od vitalnog značaja za informiranje građana o ključnim pitanjima i pomažu u pozivanju na odgovornost moćnih pojedinaca i institucija u interesu zaštite i jačanja demokratskih društava.

Ambasador Aggeler je u intervju za Fenu govorio i pitanju ilegalnih migracija, naglašavajući da je dramatičan porast broja migranata, izbjeglica i tražitelja azila koji su ušli u državu 2018. godine predstavljao izazov za kadrovske i finansijske resurse BiH, a koordinacija i komunikacija između institucija na različitim nivoima vlasti je predstavljala problem.

Od 2018. godine je došlo do mnogih poboljšanja u toj oblasti, uključujući pružanje adekvatnog smještaja i brige za migrante, izbjeglice i tražitelje azila. Međutim, izazovi i dalje postoje te iako je broj migranata smanjen, nadležne institucije trebaju biti spremne za koordinaciju i reakciju.

- Migracijske rute se konstantno mijenjaju i opet može doći do porasta njihovog broja. Misija je aktivno angažirana na pružanju podrške naporima BiH da poboljša upravljanje granicom i da osigura poštovanje ljudskih prava migranata, izbjeglica i tražitelja azila, uz provedbu međunarodnih standarda u procesuiranju predmeta trgovine ljudima - kazao je Aggeler.

Ambasador je mišljenja da je BiH dobila važnu priliku nakon što joj je Evropsko vijeće dodijelilo status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ako je lideri prihvate kao podsticaj da provedu prijeko potrebne, dugo odgađane i hitne reforme u težnji da postignu deklarirani cilj evropskih integracija BiH.

Neophodne reforme uključuju jačanje vladavine prava i dobre uprave, zaštitu osnovnih prava, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala te jačanje međusobnog povjerenja, razumijevanja i poštovanja između zajednica.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je aktivan partner u radu na ostvarenju tih ciljeva, kaže ambasador, dodajući da su organizirali obuku o etičkim standardima i disciplinskoj praksi za novoimenovane sudije i tužioce u oba entiteta.

Prate i sudske postupke u svrhu identifikacije i ocjene sistematskih problema vladavine prava i sistema krivičnog pravosuđa. Zajedno sa Evropskom unijom i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Misija OSCE-a u BiH pruža podršku inicijativama čiji je cilj izrada i usvajanje zakona o sukobu interesa u skladu s međunarodnim standardima.

- Reforme su važne za mlade u ovoj državi koji je napuštaju u potrazi za boljom budućnošću i stabilnošću. Da bismo smanjili visok nivo odliva mozgova, potrebno je da mladi vide mogućnost izgradnje stabilne, sigurne budućnosti u domovini - smatra Aggeler.

Ujedinjene nacije nedavno su ocijenile da u Bosni i Hercegovini postoje uvjeti za širenje ekstremizma, a Aggeler je kazao da su radikalizacija ka nasilju i terorizmu globalno pitanje i predstavljaju ozbiljan izazov za mnoge države, ali bosanskohercegovački partneri su predani suprotstavljanju nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji u svim njihovim oblicima i u najranijim fazama.

Misija OSCE-a pruža podršku tim naporima u nekoliko oblasti, između ostalog i putem novog sveobuhvatnog projekta o policijsko-obavještajnom radu koji pomaže modernizaciji policijskog rada i promovira saradnju i proaktivno djelovanje u provedbi zakona, što je preduvjet za borbu protiv ozbiljnih sigurnosnih prijetnji.

Ipak, ambasador upozorava, da sama provedba zakona nije dovoljna. S obzirom na složenu međuzavisnost faktora koji utiču na svaki pojedinačni proces radikalizacije ka nasilju, kao i na obim u to uključenih društvenih pritisaka, problema i izazova, neophodan je integrirani, multisektorski pristup za osiguranje djelotvorne prevencije.

Pozitivne prakse

U tom smislu ocjenjuje da je saradnja između vjerskih zajednica, policije, pravosuđa, medija, obrazovnih djelatnika, zdravstva i službe socijalne zaštite, kao i nevladinog sektora, ključna, a to pitanje treba da prepozna i njime se pozabavi društvo i lokalna zajednica u cjelini.

- Izražavam veliko zadovoljstvo time što, pored angažmana sigurnosnog sektora, vidimo sve veće učešće svih navedenih aktera u BiH koji pomažu u sprečavanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu - podvukao je.

Kako je ambasador zaključio u intervjuu za Fenu, njegov prvenstveni cilj u svojstvu šefa Misije je da pruži podršku pozitivnim reformama u BiH, osiguravajući stabilnost i prosperitet za sve građane koji razumiju da mnogo veću korist mogu ostvariti uz međusobnu saradnju, bez obzira na njihovo porijeklo.

Namjera je promovirati pozitivne prakse u lokalnim zajednicama, poput primjera da pet načelnika općina iz regiona koji se nalazi u podnožju planine Majevica, iz oba entiteta, rade na zajedničkoj promociji regionalnog ekonomskog razvoja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.