DISTRIKT BRČKO

Izostala finansijska sredstva: Upitan rad "Preporoda", "Napretka" i "Prosvjete"

Nedostatak sredstava zaključao je vrata „Napretka“. Ko će građanima objasniti zbog čega više nema manifestacija ova tri društva

Brčko: U „Preporodu“ nemaju sredstava ni za zagrijavanje prostorija. H. Čalić

H. Čalić

12.2.2023

Tri temeljna nacionalna društva u Distriktu Brčko BZK „Preporod“, SKD „Prosvjeta“ i HKD „Napredak“, koja godinama baštine kulturu, historiju, tradiciju svojih naroda, zbog administrativnih prepreka došla su u stanje neriješenog statusa. Ova tri društva nemaju sredstva za osnovni rad, a o manifestacijama se i ne govori.

Nema ih u budžetu

U javnost su dospjele alarmantne vijesti iz „Preporoda“, „Napretka“ i „Prosvjete“. Njih ove godine u budžetu nema, pa društva nemaju sredstava.

U HKD „Napredak“ o ovoj situaciji nismo mogli dobiti mišljenje jer u njemu pljušte ostavke. Ostavke su podnijeli predsjednica i zamjenik te nekoliko članova Upravnog odbora. Nedostatak sredstava zaključao je vrata „Napretka“.

Predsjednica SKD „Prosvjeta“ Vedrana Dragić kaže da u budžetu nisu bila planirana izdvajanja za ova tri društva, ali su skromna sredstva osigurana putem projekata. No, ona su nedostatna za rad društava.


Gudeljević: Priprema se odluka. H. Čalić

- Istrajavamo na tome da se ova tri društva izdvoje kao društva od posebnog značaja, ne želeći ostala udruženja dovesti u podređen položaj. Mi smo u finansijskim problemima u godini kada obilježavamo 120. godina uspješnog rada i postojanja - kazala je Dragić.

Ostali bez sredstava

Slična priča dolazi i iz BZK „Preporod“. Dopredsjednik Hajrudin Zahirović ističe kako se oko 300 ljudi sedmično nađe u hladnim prostorijama, jer nemaju para za zagrijavanje. Zbog toga su dovedeni u pitanje rad muzičke i drugih sekcija, promocije knjiga, a da se i ne govori o organizaciji raznih manifestacija povodom prigoda i značajnih datuma.

Zbog novonastale situacije reagirao je i predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Minić i pitao ko će građanima Brčkog objasniti zbog čega više nema manifestacija ova tri društva. Šef Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević za „Avaz“ je kazao da se, prema novom Zakonu o budžetu Distrikta od 2021. godine, udruženja građana i nacionalnih društava finansiraju kroz projekte. 

Čeka se odluka

- Sva tri nacionalna društva su dobila po 35.000 maraka, a svjesni značaja ovih društava za lokalnu zajednicu, u pripremi je odluka o proglašenju ovih društava od posebnog značaja i njima će biti odobreno po 50.000 maraka - kazao je Gudeljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.