OTKRIVAMO

Pusto gradilište: Za olimpijski bazen u Mostaru tek urađeno idejno rješenje

Nakon velikog uspjeha Lane Pudar Novalić ozvaničio početak "izgradnje" u avgustu

Gradilište zjapi prazno. M. Smajkić

Meliha Smajkic

13.2.2023

Na betonskom bloku ispred jedne od brojnih baraka nekadašnjeg vojnog kompleksa Južni logor u Mostaru bijelom bojom su ispisane riječ “bazen” i uz nju strelica. Taj svojevrsni putokaz jedina je oznaka za lokalitet budućeg olimpijskog bazena u Mostaru, čiji je početak radova, uz zvuk bagera, nakon velikog uspjeha bh. plivačice Lane Pudar, još prije pola godine ozvaničio federalni premijer Fadil Novalić, uz nekolicinu ministara Vlade FBiH i gradske čelnike.


Novalić ozvaničio početak radova. Vlada FBiH

Od tog vrelog lanjskog avgustovskog dana do danas lokalitet na kojem se treba graditi bazen je potpuno pust, a bilo kakvim radovima nema traga. Prethodnih mjeseci su iz Gradske uprave Mostara iznosili da su rađeni istražni radovi, odnosno da su vršene bušotine tla te da je neophodno provesti postupak demolicije. 

Raspisan konkurs

Podsjetimo, svojevremeno je javnosti predstavljeno i idejno rješenje olimpijskog bazena, ali od toga se odustalo.

U međuvremenu, početkom novembra prošle godine, raspisan je konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje kompleksa „Olimpijski bazen u Mostaru“, a za čiju je provedbu zadužena Direkcija za izgradnju kulturno-sportskog centra u Mostaru.

Edin Prašo, direktor Direkcije, u izjavi za naš list kazao je da je po okončanju konkursa izvršena valorizacija pristiglih radova, i to ukupno tri, koja su i otkupljena.

- U završnoj fazi je pregovarački postupak s prvorangiranim za dodjelu ugovora za izradu glavnog projekta. Imamo rok i dinamički plan da možemo napraviti tender za izgradnju objekta, a 15. mart je rok predaje, čime se ostvaruju uvjeti za dozvole i konkurs za izgradnju - rekao nam je Prašo.


Umjesto radova, na betonu putokaz. M. Smajkić

Ustvrdio je da prvorangirano idejno rješenje ima sve elemente racionalnosti u odnosu na ono odranije, u smislu tehnologije tretmana vode i korištenja sunčeve energije, kao i drugih stavki.

I dok iz Gradske uprave Mostara navode da bi radovi, konačno, mogli otpočeti u aprilu, Prašo se nada da će do Nove godine biti završena konstrukcija bazena.

Podsjetimo, 8 miliona KM iz federalne kase izdvojeno je za ovaj projekt. Odlukom je utvrđeno da će se sredstva uplaćivati sukcesivno na račun implementatora odobrenog projekta u najmanje tri tranše, a prva je isplaćena u septembru.

Dva objekta

Iako je tek nedavno usvojen Regulacioni plan “Južni logor”, kojim je predviđena demolicija, odnosno uklanjanje čak 201 objekta u tom naselju, Prašo je rekao da trenutno samo dva objekta u odnosu na dimenzije bazena predstavljaju problem, a to su trafostanica i onaj koji koristi Udruženje za podršku osobama s invaliditetom, intelektualnim i kombiniranim poteškoćama „Sunce“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.