ODRŽAN SASTANAK

Nešić i Mekgaha o jačanju kapaciteta za odgovor na sigurnosne izazove

Konstatovano je da postoje i brojni drugi sigurnosni izazovi kao što je borba protiv terorizma i sve ozbiljniji cyber napadi

Sa današnjeg sastanka. Ministarstvo sigurnosti BiH

N. Aj.

14.2.2023

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastao se danas s komandanticom NATO štaba u Sarajevu brigadnom generalicom Pamelom Mekgaha (McGaha) s kojom je razgovarao o saradnji između Ministarstva i NATO štaba te nastavka podrške i jačanja kapaciteta za odgovor na sigurnosne izazove.

Do sada je izuzetna saradnja ostvarena kroz zajedničke vježbe službi zaštite i spašavanja u BiH i povećanja spremnosti za brzi odgovor u slučaju prirodnih i drugih katastrofa. Obučenost jedinica i spremnost drugih država da pruže pomoć, pokazuje se izuzetno važnim zbog sve većih i razornijih prirodnih nesreća u svijetu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Konstatovano je da postoje i brojni drugi sigurnosni izazovi kao što je borba protiv terorizma i sve ozbiljniji cyber napadi koji osim sigurnosnih nanose i velike ekonomske štete.

Nešić je ukazao na važnost očuvanja mira i stabilnosti u BiH i zapadnom Balkanu kao ključnom pretpostavkom za zadržavanje mladih i stvaranje bolje ekonomske perspektive. Naglasio je da je za ostvarenje tog cilja potrebno jačati dijalog, međusobno razumjevanje uz puno uvažavanje i poštovanje ustavnih i zakonskih nadležnosti.    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.