DF-OV FUNKCIONER

Sud BiH odbio žalbu Zlatana Begića na odluku CIK-a o kandidaturi za potpredsjednika FBiH

Prijedlog kandidature Begića je odbijen zato što je imao samo tri potpisa podrške grupe delegata iz Kluba Ostalih, što nije dovoljno, naveli su

Zlatan Begić. Armin Durgut / PIXSELL

S. S.

14.2.2023

Sud BiH odbio je žalbu državnog parlamentarca iz redova DF-a Zlatana Begića, koja je podnesena protiv odluke CIK BiH, a vezano za odbijanje njegove kandidature za potpredsjednika FBiH.

Podsjećamo, CIK je odbio kandidaturu Zlatan Begića kao kandidata iz reda Kluba Ostalih, obzirom da Ustav predviđa izbor predsjednika i potpredsjednika isključivo iz reda konstitutivnih naroda. On se žalio na povrede postupka, pogrešnu primjenu materijalnog prava i tražio poništavanje rješenja.

Zlatan Begić je na kraju tražio od Suda BiH da se izjasni o njegovoj kandidaturi, pozivajući se na Ustav BiH i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Žalba Begića od strane Suda je ocijenjena kao neosnovana te je istaknuto da je CIK odlučio odbiti ovjeravanje njegove kandidature jer ga nije predložilo 11, nego samo tri kandidata.

- Prijedlog kandidature Zlatana Begića je odbijen zato što je imao samo tri potpisa podrške grupe delegata iz Kluba Ostalih, što nije dovoljno bez obzira o kojim rokovima se radi, niti je u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH - navedeno je.

Oni su pojasnili da u svom djelovanju ne mogu mijenjati zakone i Ustav.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.